17/7/12

Φιλικό 800 πόντων σε σύστημα FOG-N.


Η μάχη του "Πατραγκράμ"


Σύστημα FoG-N. Μάχη εκ παρατάξεως στους 800 πόντους.

Αντίπαλοι: Πρώσοι με σύμμαχους Άγγλους εναντίον Γάλλων.Alors, c' est la guerre! (Λοιπόν, πόλεμος!)

Η μάχη έγινε το Σάββατο 14 Ιουλίου, στην επέτειο της πτώσης της Βαστίλης.  Ήταν μια αναπόφευκτη κατάληξη μετά από μια λεκτική επίθεση και πρόκληση των Πρώσων. Συγκεκριμένα οι Πρώσοι ισχυρίστηκαν πως το γαλλικό κρασί μοιάζει με ούρα πρωσικής γκαστρωμένης φοράδας. Ήταν ένας κόλαφος για την γαλλική υπερηφάνεια και οι Γάλλοι απάντησαν με εισβολή.


Μικτή γαλλική μεραρχία του κέντρου.

Στρατάρχης των Γάλλων ο Μισενί ντε Φιλιππά με υποστράτηγο τον Εσπουάρ Παπατεό. Τους Πρώσους τους διοικούσε ο Φον Γκέοργκ Λιν και σύμμαχος ήταν ο Κονσταντάιν Λάκεϋ. Τους Πρώσους συνέδραμαν για λίγο Γάλλοι εξόριστοι ευγενείς με επικεφαλής τον Βουρβώνο Παρί ντε Σιγκάρ. Επί της ουσίας, έριξε δυο μπαταριές εναντίον των γάλλων ουσάρων και μετά κρύφτηκε στους παρακείμενους βάλτους παρακολουθώντας τα δρώμενα καπνίζοντας πούρα από τις αποικίες της Καραϊβικής.

Το πρωσικό πεζικό δεσπόζει στο κέντρο.
Οι Πρώσοι είχαν στα αριστερά τους ένα βάλτο. Μπροστά από αυτόν παρατάχθηκε η αγγλική μεραρχία αποτελούμενη από τη Φρουρά πεζικού με διοικητή τον Τζιμ Μπημ, δύο συντάγματα πεζικού με διοικητές τους Τζιμ Γκόρντον και Τζόνυ Γουώκερ και μια πυροβολαρχία με διοικητή τον Τζακ Ντάνιελς. Στο κέντρο που δέσποζε ένας λόφος, τοποθετήθηκαν μια μικτή πρωσική μεραρχία (τρία συντάγματα πεζικού, ένα σύνταγμα Δραγώνων και ένα έφιππου πυροβολικού) και στο δεξί,  μια μικτή μεραρχία (τέσσερα συντάγματα πεζικού, ένα πυροβολικού και επί του ακραίου λόφου ένα σύνταγμα βαρύ ιππικό και ένα με ελαφρύ ιππικό). Σύνολο 16 συντάγματα.

Η αριστερή γαλλική πτέρυγα.
Οι Γάλλοι στα δεξιά τους κι απέναντι των Άγγλων είχαν μια μεραρχία ιππικού (ένα σύνταγμα θωρακοφόρων και δύο ελαφρού ιππικού), στο κέντρο δύο μεραρχίες πεζικού με ίδια σύνθεση (ένα σύνταγμα ακροβολιστών, ένα πεζικού και ένα ενισχυμένο σύνταγμα εφέδρων και μια πυροβολαρχία) και στο αριστερό μια μικτή ιππική μεραρχία (δύο συντάγματα ελαφρού ιππικού και ένα με βαρύ ιππικό). Σύνολο 14 συντάγματα.
Οι Γάλλοι στους δύο πρώτους γύρους προωθήθηκαν γρήγορα στα δυο τους άκρα προσπαθώντας να ενθυλακώσουν τους αντιπάλους. Στο γαλλικό δεξί δόθηκε εντολή ταχείας επέλασης επί των αγγλικών συνταγμάτων. Ο υπερφίαλος διοικητής της Φρουράς διέταξε πυρ σε ανάπτυξη γραμμής. Το τελευταίο που είδε ήταν ένα πέταλο πάνω στο μέτωπό του. Η Φρουρά εξαφανίστηκε με την πρώτη κρούση!
Η εικόνα στους 2 πρώτους γύρους.
Τα άλλα δύο αγγλικά συντάγματα, παρά το άφθονο τζιν που είχαν καταναλώσει, κατορθώνουν να σχηματίσουν τετράγωνα και από εκείνη τη στιγμή υπέστησαν τα πάνδεινα. Απομονωμένοι επί ώρα έδιναν μόνοι τους τη μάχη, δεχόμενοι εφόδους ιππικού, πυρά πυροβολικού και ακροβολιστών.

Οι ακροβολιστές αυτοί ταυτόχρονα απασχολούσαν το βρετανικό πυροβολικό το οποίο δεν μπορούσε να βοηθήσει τα 2 απομονωμένα συντάγματα. Εν τω μεταξύ οι Πρώσοι του κέντρου ξεκίνησαν αγώνα με το χρόνο για να προλάβουν να συνδράμουν  τους συμμάχους τους.
Οι Γάλλοι στο αριστερό επήλασαν ταχύτατα και προσέβαλαν τις πρωσικές ίλες που υπεράσπιζαν το δεξί τους λόφο. Οι Πρώσοι φοβούμενοι την τοπική υπεροχή των Γάλλων υποχώρησαν και καταδιώχθηκαν απηνώς. Μετά από ώρα όταν ένιωθαν τα χνώτα των γαλλικών αλόγων στο σβέρκο τους στράφηκαν και έδωσαν μάχη. Οι Γάλλοι έμειναν κύριοι στο πεδίο της μάχης.

Οι Πρώσοι εφορμούν στους γάλλους ακροβολιστές.
Πίσω τους όμως ο λόφος ανακαταλήφθηκε  από το πρωσικό πεζικό του κέντρου το οποίο με βολές εξαΰλωσε ένα σύνταγμα γάλλων ουσάρων. Οι παρακείμενοι Πρώσοι στράφηκαν αριστερά και άρχισαν ένα αγώνα ταχύτητας προκειμένου να προλάβουν να αναχαιτίσουν το γαλλικό κέντρο και να ανακουφίσουν τους Άγγλους οι οποίοι αργά αλλά σταθερά εξαϋλώνονταν.
Το απόγευμα το τοπίο είχε σχεδόν ξεκαθαρίσει. Στα άκρα οι Γάλλοι ήταν κύριοι του πεδίου, όμως στο κέντρο η μεγάλη μάζα των Πρώσων ήταν ακόμα αρραγής και επιπρόσθετα απειλητική για το γαλλικό κέντρο. Ο Εσπουάρ Παπατεό έλαβε ρητές εντολές από δύο Aid de camp του Μισενί, να επελάσουν και να διαλύσουν τα δύο αγγλικά τετράγωνα ώστε να αποκαλυφθεί το πλευρό των Πρώσων. Ταυτόχρονα το ιππικό του αριστερού πλευρού κινήθηκε προς τις γραμμές ανεφοδιασμού των Πρώσων που ήταν σχεδόν αφύλακτες.
Πριν από την τελική επίθεση κατά των Άγγλων.
Η θανάσιμη μέγγενη έκλεινε λεπτό προς λεπτό. Παρότι σε κάποια στιγμή η ζυγαριά έδειχνε να κλίνει προς το μέρος των Πρώσων, ο Παπατεό κατόρθωσε με τους ακροβολιστές του να σώσει τον αγώνα. Οι δαίμονες της τύχης Εξαρώθ και Πενταρώθ ήταν στο πλευρό του και εξαφάνισαν και την παραμικρή ελπίδα για τους Πρώσους. Ο κόκορας γέννησε αυγό και η κότα έβγαλε τσουτσούνι για τον Παπατεό όπως λέει μια γασκωνική παροιμία. Έτσι οι Άγγλοι υπέκυψαν κατά το τέλος της ημέρας και συμπαρέσυραν στην καταστροφή με ένα φαινόμενο ντόμινο την πρωσική παράταξη του κέντρου.
Ακολούθησε η ταπεινωτική για τους συμμάχους τελετή της παράδοσης των ξιφών των στρατηγών στους γάλλους νικητές. Το γαλλικό τακτ και η πρωσική υπερηφάνεια προσέδωσαν στιγμές μεγαλείου σε μια τόσο άχαρη διαδικασία.

Το τελευταίο θέαμα που αντίκρυσαν οι Άγγλοι.


Απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Κ. Λάκεϋ.

1 σχόλιο:

  1. Απολαυστικό battle report με την χαρακτηριστική χροιά της πένας του Κώστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή