30/7/12

Σελευκίδες

ΣΕΛΕΥΚΙΔΕΣ (Seleucids)

(FOG army lists: Early Successors - Seleucid & Late Seleucids)

Η δημιουργία αυτού του στρατού είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1998 με το τότε σύστημα αρχαίων κανόνων DBM και ολοκληρώθηκε λόγω του νέου συστήματος κανόνων FOG με τροποποιήσεις και συμπληρώματα το 2011. Αρχικά οι φιγούρες ήταν Chariot, κατόπιν στράφηκα στην Essex και τέλος έγιναν κάποια συμπληρώματα κυρίως με Museum, Alain Touller και Xyston.
Οι βαφείς που συμμετείχαν είναι κατά χρονολογική σειρά οι: Παναγόπουλος Ανδρέας, Λυμπερόπουλος Αντώνης, Πίττας Γιώργος, Πάνος Θεολόγου, Γιώτα Καζακίδου κι εγώ σε διάφορες φάσεις με συμπληρώματα.
Με τις βαμμένες φιγούρες, μέρος των οποίων παρουσιάζω, μπορώ να παρατάξω οποιαδήποτε σύνθεση των στρατών Early Succesor-Seleucid (από το βιβλίο Immortal fire) και Late Seleucid (από το βιβλίο Rise of Rome).
Σημείωση: Στις φιγούρες μπορείτε να κάνετε κλικ για να τις δείτε σε μεγέθυνση. Με πίσω βελάκι επιστρέφετε ξανά στο άρθρο. Αν έχετε Chrome κάνοντας κλικ σας εμφανίζεται άλμπουμ με όλες τις φωτογραφίες του άρθρου, οπότε για να επιστρέψετε στο άρθρο πατάτε το ‘Χ’ πάνω δεξιά στην οθόνη. (Best viewed in Chrome).

ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ
Για τους στρατηγούς υιοθέτησα για οικονομία φιγούρων αλλά και για παιχνιδιστικούς λόγους το εξής σύστημα. Όπου Inspired commander, χρησιμοποιώ τρεις φιγούρες, όπου field commander τοποθετώ δύο φιγούρες και τέλος για troop commander μία φιγούρα.
Inspired commander
Inspired commander
Το παραπάνω στοιχείο είναι βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου. Οι δύο αριστερές φιγούρες είναι Chariot ενώ η δεξιά είναι Museum. Το λάβαρο είναι ιδιοκατασκευή του Ανδρέα.

Field commander
Field commander
Troop commander
Troop commander
Και τα δύο αυτά στοιχεία (αριστερή και δεξιά εικόνα) είναι από φιγούρες της Xyston και βαμμένες από τον  Αντώνη Λυμπερόπουλο.
Η Xyston έχει ιδίως σε αυτόν τον κωδικό, μεγάλα καλούπια οπότε οι φιγούρες της είναι δύσκολο να αναμιχθούν με άλλων εταιρειών. Στην περίπτωση των στρατηγών όμως ο όγκος τους είναι μάλλον πλεονέκτημα γιατί είναι ξεκάθαρο μεταξύ των αντιπάλων πως πρόκειται για μη μάχιμο στοιχείο.
ΙΠΠΙΚΟ

Companions
Εταίροι
Το γκρουπ αυτό είναι μείξη φιγούρων Xyston (το μικρό της καλούπι) και Essex από 6 διαφορετικούς κωδικούς. Το βάψιμο είναι του Πάνου Θεολόγου. Οι Εταίροι είναι το ελίτ ιππικό των Σελευκιδών. Μπορούν φυσικά να χρησιμοποιηθούν και ως Ξυστοφόροι και σε άλλους ελληνιστικούς στρατούς εκτός των Ελληνο-Βακτρίων.

Agema
Πρώιμο Άγημα

Το γκρουπ αποτελείται από φιγούρες της Chariot και μία της Museum. Το βάψιμο είναι του Ανδρέα Παναγόπουλου και δικό μου (οι μισές φιγούρες). Η φιγούρα της Chariot είναι πολύ ομορφότερη της Museum και πιο ιστορική γιατί έχει και το μεταλλικό προσωπείο. Το μειονέκτημα είναι η ομοιόμορφη στάση των ιππέων και τα ευαίσθητα κοντάρια τους. Το σύμβολο είναι ιδιοκατασκευή του Ανδρέα.

Agema, later period
Ύστερο Άγημα
Το γκρουπ αυτό αποτελείται από φιγούρες της Museum και μία της Chariot (λαβαροφόρος). Το λάβαρο είναι ιδιοκατασκευή του Ανδρέα Παναγόπουλου. Το βάψιμο εκτός του λαβαροφόρου είναι δικό μου. Στην ύστερη περίοδό τους οι Σελευκίδες έχουν επηρεασθεί από τους Ιρανούς γείτονές τους και έχουν δημιουργήσει σώματα αντίστοιχα των καταφράκτων της ανατολής. Το Άγημα είχε ιππείς με χρυσά φάλαρα.Cataphracts
Κατάφρακτοι


Οι φιγούρες των καταφράκτων είναι όλες Chariot. Το λάβαρο είναι κατασκευή του Ανδρέα Παναγόπουλου όπως και το βάψιμο όλου του γκρουπ.
Το σίδερο πλέον αντικαθιστά τα άλλα μέταλλα στον αμυντικό οπλισμό των ιππέων.
Οι ίλες των απλών καταφράκτων θα πρέπει μάλλον να είχαν σχετική ομοιομορφία. Εδώ αναγκαστικά έχουμε ομοιομορφία λόγω του μοναδικού κωδικού της Chariot.


Galatian cavalry
Γαλάτες ιππείς
Οι Γαλάτες είναι μείξη δύο εταιρειών: Essex και Xyston. Το βάψιμο είναι της Γιώτας Καζακίδου. Οι Γαλάτες με την πάροδο του χρόνου υιοθετούν όλο και περισσότερα στοιχεία από τους γείτονές του στην Μικρά Ασία ή από τους εργοδότες τους στην Αίγυπτο. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό που τους ξεχωρίζει είναι ίσως το χρώμα των μαλλιών τους και το αγαπημένο χρώμα τους στα ρούχα τους: το γαλάζιο.Elephants
Ελέφαντες
Οι φιγούρες είναι Chariot (μαχούτ και πλήρωμα  πύργου) και Essex (συνοδοί εδάφους). Οι ελέφαντες των Σελευκιδών ήταν κατά πολύ ανώτεροι των πτολεμαϊκών σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες. Ξεχώριζαν από τη θωράκισή τους και τους δακτυλίους προστασίας στα πόδια τους. Συνήθιζαν να τους βάφουν τα αυτιά με κόκκινο χρώμα και να τους κρεμάνε ένα μεγάλο κουδούνι. Το βάψιμο είναι του Ανδρέα Παναγόπουλου.
Arab camelry
Άραβες μισθοφόροι

Οι καμήλες ως όπλο στην περίοδο αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, όμως αναμφισβήτητα προσθέτουν ακόμα περισσότερο χρώμα στο σελευκιδικό στρατό. Τις χρησιμοποιούσαν οι μισθοφόροι Άραβες. Κύριο όπλο τους το τόξο. Οι συγκεκριμένες φιγούρες (σε τέσσερις διαφορετικές στάσεις) είναι της Chariot. Το βάψιμο είναι του Ανδρέα Παναγόπουλου.Tarantine cavalry
Ταραντίνοι ιππείς

Η λέξη  "Ταραντίνοι" στην ύστερη ελληνιστική περίοδο, δεν ήταν εθνωνύμιο αλλά δηλωτικό του τρόπου με τον οποίον μάχονταν οι συγκεκριμένοι ελαφριοί ιππείς. Οι φιγούρες είναι Chariot και το βάψιμο δικό μου. Η εταιρεία αυτή έχει μια από τις καλύτερες φιγούρες Ταραντίνων αλλά τα ακόντιά τους είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Πίσω από τη λαβή του χεριού σπάνε πολύ εύκολα!Civic militia cavalry
Έφιπποι Πολιτοφύλακες
Η φιγούρα αυτή είναι της Chariot και την προτείνει για Ταραντίνους. Είναι όμως πολύ καλύτερα να αντιστοιχισθεί με τους πολιτοφύλακες που θα είχαν με την πάροδο των χρόνων όλο και περισσότερο ασιατική περιβολή. Το βάψιμο δικό μου (έξι φιγούρες) και του Ανδρέα Παναγόπουλου (2 φιγούρες).

Skythian cavalry
Σκύθες

Οι καλύτεροι ιπποτοξότες μέχρι την εμφάνιση των Ούνων. Οι φιγούρες είναι της Essex (τα πρώτα της σκαλίσματα) οι οποίες μπορούν να αναμειχθούν τέλεια με τις φιγούρες της Chariot. Η διαφορά τους είναι πως η Chariot έχει τους Σκύθες της με κομμένα κεφάλια εχθρών κρεμασμένα από τη σέλα. Το βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου. Η Essex τότε είχε μόνο ένα κωδικό, τώρα μάλλον 3-4!
Other horse archers
Ασιάτες ιπποτοξότες
Οι φιγούρες της Essex. Τα καλούπια είναι της πρώιμης περιόδου με ένα μόνο κωδικό! Τώρα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις. Το βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου.

Scythed chariots
Δρεπανηφόρα

Από του λίγους στρατούς της αρχαιότητας με αυτό το όπλο. Δύσχρηστο αλλά εντυπωσιακό! Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του  Ανδρέα Παναγόπουλου.ΠΕΖΙΚΟ

Argyraspides
Αργυράσπιδες
Αργυράσπιδες! Το επίλεκτο σώμα πεζών των Σελευκιδών. Οι φιγούρες είναι της Essex. Οι σάρισσες δεν έχουν τη λεπτομέρεια της Chariot αλλά είναι παιχνιδιστικά καλύτερες γιατί δεν σπάνε λόγω του μετάλλου που χρησιμοποιεί η Essex. Το βάψιμο είναι του Αντώνη Λυμπερόπουλου.Romanized Argyraspids from 166 BC
Αργυράσπιδες με ρωμαϊκό οπλισμό

Μετά από τις εχθροπραξίες εναντίον των Ρωμαίων, ένα μέρος του επίλεκτου βαριού πεζικού επανεξοπλίστηκε κατά το ρωμαϊκό τρόπο. Οι φιγούρες είναι της Essex με τροποποίηση στα δόρατα. Βάψιμο του Ανδρέα. Ο Ανδρέας επίσης αφαίρεσε τα ρωμαϊκά pila κι έβαλε δόρατα ιδιοκατασκευή από ατσαλόσυρμα. Το μόνο "αδύνατο" σημείο είναι τα κράνη. Είναι όλα φρυγικά. Τα καλύτερα κράνη για την περίπτωση έχουν οι Αργυράσπιδες της Chariot οι οποίοι όμως δεν μοιάζουν με βαρύ πεζικό. Αν θα μπορούσαμε να έχουμε τα κεφάλια της Chariot στα μεταποιημένα σώματα της Essex, θα ήταν η ιδανική φιγούρα.
Phalanx
Φάλαγγα
Οι φιγούρες είναι της Chariot με όμορφη σάρισσα αλλά υπερβολικά εύθραυστη στο σημείο επαφής με την ασπίδα. Το βάψιμο είναι της Γιώτας Καζακίδου. Για τα Pike Average, χρησιμοποιώ τις εικονιζόμενες που είναι κωδικός για Μακεδόνες σαρισσοφόρους. Για τα Pike Poor χρησιμοποιώ τον κωδικό των Σελευκιδών που έχουν ασιατικά παντελόνια κι ελαφρά μικρότερες ασπίδες χωρίς γείσο.Thorakitai, medium foot
Θωρακίτες, μέσο πεζικό
Thorakitai, heavy foot
Θωρακίτες, βαρύ πεζικό

 Οι θωρακίτες είναι από τα πολυτιμότερα σώματα των Σελευκιδών. Τους προτιμώ στη μορφή του μέσου πεζικού (δεξιά) όπου έχω αναμίξει δύο κωδικούς της Essex (Romanized infantry & Heavy Libyan spearmen) για να έχω ποικιλία στη στάση. Για το βαρύ πεζικό έχω χρησιμοποιήσει τον κωδικό της Essex για τους Thorakitai και παρότι είναι ίδια η φιγούρα, λόγω της φύσης του βαριού πεζικού, δεν χτυπά άσχημα στο μάτι. Αριστερά το βάψιμο είναι του Ανδρέα Παναγόπουλου με συμπλήρωμα δύο βάσεων της Γιώτας Καζακίδου και δεξιά το βάψιμο είναι της Γιώτας Καζακίδου.

Thureophoroi, heavy foot
Θυρεοφόροι, βαρύ πεζικό
Thureophoroi, medium foot
Θυρεοφόροι, μέσο πεζικό
Οι θυρεοφόροι είναι κι αυτοί σε δύο επιλογές (βαριού και μέσου πεζικού). Το βαρύ πεζικό (αριστερή φωτογραφία) είναι φιγούρες της Chariot, από τις ομορφότερες της περιόδου, θα έλεγα η καλύτερη όσων έχω δει από άλλες εταιρείες. Το βάψιμο στις μισές βάσεις είναι του Ανδρέα Παναγόπουλου και στις υπόλοιπες δικό μου. Το μέσο πεζικό είναι μείξη Essex (δύο διαφορετικές πόζες) και Chariot. Οι φιγούρες ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους και σε μέγεθος και σε οπλισμό κι έτσι επιτυγχάνεται μια κίνηση στο μέσο πεζικό που το διαφοροποιεί από το αντίστοιχο βαρύ. Παιχνιδιστικά έτσι διευκολύνω και τον αντίπαλο που όταν βλέπει ομοιομορφία ξέρει ότι είναι βαρύ πεζικό, ενώ αν βλέπει ποικιλία στάσεων ξέρει πως είναι μέσο πεζικό. Το μέσο πεζικό είναι βάψιμο της Γιώτας Καζακίδου.

Galatian foot
Γαλάτες

Οι Γαλάτες ήταν μισθοφόροι τόσο στον πτολεμαϊκό όσο και στον σελευκιδικό στρατό. Χαρακτηριστικό τους ήταν οι γαλάζιοι χιτώνες ή μανδύες τους. Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου. Οι φιγούρες είναι μείξη Κελτών, Γαλατών και Κελτιβήρων της εταιρείας. Οι ασπίδες δεν είναι ιστορικά ακριβείς. Την περίοδο αυτή θα πρέπει να είχαν όλοι ελληνιστικούς θυρεούς κι όχι γαλατικού τύπου. Το βάψιμο είναι του Ανδρέα Παναγόπουλου.


Thracian spearmen
Θράκες δορυφόροι


Thracian heavy weapon
Θράκες ρομφαιοφόροιΟι Θράκες στην πρώιμη περίοδο μπορούν να επιλεγούν ως δορυφόροι ή ρομφαιοφόροι ενώ στην ύστερη περίοδο αποκλειστικά ως ρομφαιοφόροι. Και τα δύο γκρουπ αναπαριστούν μέσο πεζικό. Στους δορυφόρους, έχω μείξη Xyston με Essex και ταιριάζουν αρκετά καλά. Στην περίπτωση των ρομφαιοφόρων, έχω μείξη Xyston με Chariot με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα στο ταίριασμα φιγούρων. Το βάψιμο και στα δύο γκρουπ είναι του Γιώργου Πίττα. Η ποικιλία στις στάσεις είναι καταπληκτική χάρη φυσικά στην Xyston!Hillmen
Καππαδόκες ορεσίβιοι

Οι Καππαδόκες ορεσίβιοι είναι της Museum. Λόγω θυρεού, είναι φιγούρες της ύστερης περιόδου αλλά δύσκολα θα αποφάσιζα να τους διάλεγα στη θέση των Θρακών ρομφαιοφόρων τους οποίους θεωρώ παιχνιδιστικά καλύτερους. Η φιγούρα της εταιρείας δεν είναι εντυπωσιακή. Το βάψιμο δικό μου.Civic militia thureophoroi
Πολιτοφυλακή
Το γκρουπ είναι φιγούρες Chariot κι ο κωδικός αντιστοιχεί στους αργυράσπιδες. Το καλύτερο κράνος με το χειρότερο θώρακα σε φιγούρα για βαρύ πεζικό. Οπότε τους έβαλα σε βάσεις μέσου πεζικού για να αναπαραστήσουν poor spearmen. Σπάνια αν όχι ποτέ, θα τους επέλεγα σε ένα στρατό 800 πόντων. Το βάψιμο είναι του Ανδρέα Παναγόπουλου.


Iphikratean hoplites
Ιφικράτειοι πελταστές

Καλό μέσο πεζικό της πρώιμης περιόδου. Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου. Αν αντί πέλτης είχε θυρεό θα ήταν και κατάλληλη για ελληνιστικός θυρεοφόρος. Κρατά ακόντιο και δόρυ με το τελευταίο να είναι αρκετά εύθραυστο.Archers medium foot
Ασιάτες τοξότες

Φιγούρες του Allain Toullier και της Essex και βάψιμο Ανδρέα Παναγόπουλου.

Javelinmen
Καππαδόκες ακοντιστές
Οι φιγούρες είναι της Essex και το βάψιμο δικό μου.Cretan archers
Κρήτες
Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου. Χρήσιμοι ακροβολιστές αλλά ακριβοί. Οι φιγούρες αυτές είναι πολύ πιο όμορφες από της Essex. Γι' αυτό τις φιγούρες της Essex τις χρησιμοποιώ για average skirmishers.


Archers
Ασιάτες τοξότες ακροβολιστές
Φιγούρες της Chariot από διάφορους κωδικούς και της Essex (μια πόζα). Κάποιες όχι τόσο ιστορικά ακριβείς αλλά δεν φαίνονται άσχημα μέσα στο πλήθος και προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη κίνηση στο γκρουπ. Βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου.
Slingers
Κύρτιοι (Κούρδοι) σφενδονήτες
Χρήσιμοι και φτηνοί ακροβολιστές. Τους επιλέγω πάντα σε οκτάδα και παρότι poor, αποδίδουν καταπληκτικά. Οι φιγούρες είναι της  Chariot και το βάψιμο δικό μου και του Ανδρέα Παναγόπουλου. Τους έχω σχεδόν σε κάθε λίστα!


Massed levies
Επιστρατευμένοι υποτελείς
Επιστρατευμένοι από όλα τα μήκη και πλάτη του βασιλείου. Φτηνοί και χρήσιμοι για φύλαξη του στρατοπέδου από ελαφρά σώματα στρατού. Οι φιγούρες είναι της Chariot και της Essex (ελάχιστες). Το βάψιμο στις φιγούρες είναι του Ανδρέα Παναγόπουλου πάνω σε δικές μου βαμμένες βάσεις.Bolt shooters
Οξυβελείς
Το "πυροβολικό" της αρχαιότητας. Η μονάδα δεν είναι τόσο χρήσιμη παιχνιδιστικά. Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου και δικό μου.


Camp
Αποσκευές
Αποτελούν το στρατόπεδο του στρατού. Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου.


Για παρόμοιες παρουσιάσεις με φωτογραφίες στρατών μου:
Apollonios.info

Για επαφή: Kostas Konstantoulakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου