18/7/12

Η μάχη των Καννών (FOG διπλό).

Μάχη των Καννών (2 Αυγούστου 216 π.Χ.)

Σύστημα κανόνων FOG ancient, στους 1600 πόντους.


Το πεδίο μάχης στήθηκε ιστορικά με το ποτάμι στα αριστερά των Καρχηδονίων και μια σειρά λόφων στα δεξιά τους. Απέναντί τους οι Ρωμαίοι είχαν φυσικά το ποτάμι στα δεξιά τους. Στην απέναντι όχθη βρισκόταν το στρατόπεδό τους. Βάσει σεναρίου στο στρατόπεδο έπρεπε να γίνει η αρχική παράταξη όλων των τριαρίων. Από τον πρώτο όμως γύρω θα μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα.
Στον καρχηδονιακό στρατό επικεφαλής ήταν αριστερά ο Pacula Varca και δεξιά ο υποστράτηγός του ο Papannibal. Στο ρωμαϊκό στρατό υπήρχε η διπλή υπατεία του Manus Vermiculus Maximus στα αριστερά και στα δεξιά του Constantius Plebius.
Από δεξιά προς αριστερά: Papannibal, Pacula-Varca, Constantius, Manus Vermiculus
Οι Καρχηδόνιοι είχαν υπεροχή ιππικού και στα δύο άκρα. Στο κέντρο είχαν Γαλάτες και Γέτουλους οι οποίοι είχαν σκοπό να καθυστερήσουν στο κέντρο την κρούση δίνοντας ευκαιρία στο ιππικό αλλά και στο επίλεκτο βαρύ καρχηδονιακό πεζικό των άκρων να περικυκλώσουν το ρωμαϊκό στρατό και να τον εξολοθρεύσουν. Έπρεπε επιπλέον να καθηλώσουν τους τριάριους στο στρατόπεδό τους ώστε να μη διαδραματίσουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο στη μάχη. Σκοπός των Ρωμαίων ήταν να χτυπήσουν με τις επίλεκτες λεγεώνες του κέντρου όπου θεωρητικά ήταν το αδύνατο σημείο των αντιπάλων τους αλλά ταυτόχρονα να μπουν στον αγώνα και οι επίλεκτοι τριάριοι που βρίσκονταν στο ρωμαϊκό στρατόπεδο.

Με το ξεκίνημα της μάχης, οι βέλιτες Ρωμαίοι άρχισαν τον ακροβολισμό και στα δύο άκρα προσπαθώντας να καθυστερήσουν την προέλαση του εχθρικού ιππικού και να δώσουν το χρόνο στις λεγεώνες να καλύψουν το ζωτικό χώρο στο κέντρο. Αυτό το κατάφεραν κυνηγώντας από τα αριστερά τους εχθρούς ακροβολιστές και από δεξιά καθυστερώντας με βολές το εχθρικό ιππικό. Ταυτόχρονα οι Τριάριοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι elite ξεκίνησαν ένα αγώνα δρόμου, περνώντας από μια διάβαση ποταμού στην αντίπερα όχθη ενώ οι superior τριάριοι ανέλαβαν να καθυστερήσουν το υπέρτερο αριθμητικά απέναντί τους βαρβαρικό απόσπασμα και ταυτόχρονα να υπερασπίσουν το οχυρωμένο στρατόπεδό τους.
Στο δεξί των Καρχηδονίων ο Παπάνιμπαλ με το υπέρτερο ιππικό είχε δημιουργήσει εφιαλτικές στιγμές στον Μάνους Βερμίκουλους ο οποίος ανάθεσε στους θυρεοφόρους του να ανακουφίσουν το αριστερό των λεγεώνων του και με συνδρομή του λιγοστού ιππικού να σταματήσουν την υπερκέραση που προσπαθούσε ο εχθρός. Στο αριστερό ο Πάκουλα Βάρκα υποχρεώθηκε να καθυστερήσει την προέλασή του αλλά συνέχισε να προχωρά με βραδύτερο ρυθμό στοχεύονας πάντα την κρούση με το ρωμαϊκό ιππικό, την εξολόθρευσή του και την περικύκλωση των λεγεώνων. Όμως ο επίλεκτοι τριάριοι είχαν κατορθώσει να μπουν στο παιχνίδι και να δημιουργούν απειλές στο πλευρό του καρχηδονιακού ιππικού. Αν κατόρθωναν να παραταχθούν πλήρως τότε  διαγραφόταν άσχημο το μέλλον για το αριστερό των Καρχηδονίων.
Στο κέντρο και οι δύο Ρωμαίοι ύπατοι προωθούσαν τις επίλεκτες λεγεώνες για να αναμετρηθούν με τους ελαφρύτερα οπλισμένους αντιπάλους. Ο Μάνους όμως είχε πρόβλημα από τις αμέτρητες βολές που δέχονταν οι λεγεώνες του. Οι βοηθητικοί του δορυφόροι άρχισαν να κλονίζονται έχοντας αναλάβει πολλούς ρόλους ταυτόχρονα. Σε ένα τέτοιο ρόλο, σχημάτισαν κολώνα και ο Παπάνιμπαλ βρήκε την ευκαιρία να τους κλονίσει με συνδυασμένες βολές σφενδονητών και έφιππων ακοντιστών.
Η κρίσιμη στιγμή και για τις δύο παρατάξεις είχε φτάσει. Ο Πάκουλα Βάρκα διατάζει στα αριστερά γενική επίθεση ιππικού! Πέφτουν επάνω στους λιγοστούς ρωμαίους ιππείς και σε ένα μικρό απόσπασμα Ιταλιωτών βοηθητικών. Αν οι Ρωμαίοι κρατούσαν, οι τριάριοι θα έπεφταν στα πλευρά των καρχηδονίων ιππέων και θα κέρδιζαν το πλευρό αν όμως έχαναν, οι Καρχηδόνιοι θα δημιουργούσαν ρήγμα, θα περνούσαν στην πλάτη των ακριανών λεγεώνων και θα ξεκινούσε η σφαγή. Στον ουρανό εκείνη τη στιγμή φάνηκε ένας ευνοϊκός οιωνός για τους Ρωμαίους. Ένας αετός πέταξε πάνω από το σημείο της μάχης σε πορεία σχήματος εξαριού! Οι Ρωμαίοι αναθάρρησαν και αντιστάθηκαν απρόσμενα στο υπέρτερο εχθρικό ιππικό. Οι τριάριοι εκδήλωσαν αντεπίθεση όντας ακόμα σε κολώνα και προσπάθησαν να χτυπήσουν από πλάγια τους Καρχηδόνιους. Αυτοί με τη σειρά τους στέλνουν εφεδρικό ιππικό να τους ανακόψει. Ταυτόχρονα στο κέντρο οι λεγεώνες άρχισαν τη σύγκρουση με τους Γαλάτες και Γέτουλους και στο άλλο πλευρό οι αφρικανοί ιππείς των Καρχηδονίων πιέζουν ασφυκτικά κάποια απομονωμένα ρωμαϊκά τμήματα.
Οι λεγεώνες του Μάνους άρχισαν να κλονίζονται σοβαρά από τους Λίβυες πεζούς και Γαλάτες και να αποδεκατίζονται. Στα δεξιά όμως οι τριάριοι κατανικούν δύο  αποσπάσματα ιππικού των εχθρών και χτυπούν από πίσω το καρχηδονιακό ιππικό που είχε κολλήσει από ώρα σε ισόπαλη μάχη. Οι Ιταλιώτες όμως δεν αντέχουν και σπάνε όμως το κενό τους καλύφθηκε από principes και hastati που αναχαιτίζουν ταυτόχρονα με επιτυχία και τους επίλεκτους αφρικανούς πεζούς.
Στην άλλη πλευρά του ποταμού, οι Καρχηδόνιοι εκδηλώνουν επίθεση στο ρωμαϊκό στρατόπεδο το οποίο υπερασπίζονταν από ολιγάριθμους τριάριους. Αυτοί τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε οι εχθροί να μη μπορούν να πάρουν διπλές υπερκεράσεις. Αρχικά τους απόκρουσαν και στη συνέχεια τους έτρεψαν σε φυγή. Στο κύριο πεδίο της μάχης ο Παπάνιμπαλ είχε γίνει κύριος του δεξιού πλευρού τρέποντας σε φυγή μία προς μία τις ρωμαϊκές μονάδες. Όμως οι απώλειες των Καρχηδονίων ήταν πολύ μεγαλύτερες στο αριστερό τους. Οι ελίτ τριάριοι παρατάχθηκαν σε πλήρη ανάπτυξη και άρχισαν να σαρώνουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Οι λεγεώνες του δεξιού με λιγότερη πίεση κατανικούν τους απέναντί τους και γυρίζουν δεξιά για περικύκλωση των εναπομεινάντων Καρχηδονίων και αριστερά τους για ανάσχεση των Γέτουλων.
Στο σημείο αυτό έληξε κι αγώνας λόγω ώρας. Οι Ρωμαίοι ήταν ευχαριστημένοι γιατί ανάτρεψαν την ιστορία και στάθηκαν στο δεξί και στο κέντρο απόλυτοι νικητές. Οι Καρχηδόνιοι πάλι δημιούργησαν μεγάλες απώλειες στον αντίπαλο κυριαρχώντας απόλυτα στο αριστερό.
Το κλίμα ήταν φανταστικό και οι τέσσερις συμμετέχοντες το διασκέδασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου