31/8/12

Classical Indian (Κλασικός Ινδικός)


ΙΝΔΙΚΟΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ (5ος αι. π.Χ. - 4ος αι. μ.Χ.)

FOG army list:  «Immortal fire» , Classical IndianΤον στρατό αυτό τον έφτιαξα γύρω στο 2001 για ένα παλιότερο σύστημα κανόνων. Εκείνη την εποχή ήταν πλήρης. Τώρα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, κυρίως στις βάσεις των φιγούρων για συμβατότητα στο νέο σύστημα κανόνων FOG. Τη λίστα του θα την βρείτε στο συνοδευτικό βιβλίο στρατών FOG νο. 3, «Immortal fire» στη σελίδα 32 και καλύπτει τους στρατούς της βόρειας και κεντρικής Ινδίας από το 500 π.Χ. έως την πτώση της αυτοκρατορίας των Γκούπτα στα μέσα του 4ου αι. μ.Χ.

Σημείωση: Στις φιγούρες μπορείτε να κάνετε κλικ για να τις δείτε σε μεγέθυνση. Με πίσω βελάκι επιστρέφετε ξανά στο άρθρο. Αν έχετε Chrome κάνοντας κλικ σας εμφανίζεται άλμπουμ με όλες τις φωτογραφίες του άρθρου, οπότε για να επιστρέψετε στο άρθρο πατάτε το ‘Χ’ πάνω δεξιά στην οθόνη. (Best viewed in Chrome).


Ιστορικό πλαίσιο

Η ινδική υποήπειρος κατά την περίοδο αυτή γνώρισε την άνοδο και την πτώση πολλών κρατιδίων, βασιλείων και αυτοκρατοριών.  Τα περισσότερα κράτη αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκρατοριών Μαουρίγια και Γκούπτα, κυβερνήθηκαν από ισχυρούς βασιλείς αλλά υπήρχαν και μικρά βασίλεια ή μικρές δημοκρατίες οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση σε ελέφαντες και δεν είχαν τους απαραίτητους πόρους για τη συντήρηση πολεμικών αρμάτων.Σε γενικές γραμμές μπορεί να γίνει ο εξής διαχωρισμός:

Στο Βορά
 • Περίοδος των Μεγάλων Βασιλείων (Mahajanapadas, 700 π.Χ. – 300 π.Χ.)
 • Αυτοκρατορία των Νάντα (424 π.Χ. – 321 μ.Χ.)
 • Αυτοκρατορία των Μαουρίγια (ή Μωρύα 321 π.Χ. – 184 π.Χ.)
 • Αυτοκρατορία των Γκούπτα (320 π.Χ. – 55 μ.Χ.)
 • Βασίλειο Σούνγκα (185 π.Χ. – 73 π.Χ.)
 • Βασίλειο Κάνβα (75 π.Χ. – 26 π.Χ.)
Στο Νότο
 • Βασίλειο των Παντίγια (300 π.Χ. – 1345 μ.Χ)
 • Αυτοκρατορία των Τσόλα (300 π.Χ. – 1279 μ.Χ)
 • Βασίλειο των Τσέρα (300 π.Χ. – 1102 μ.Χ)
Στα βορειοδυτικά
 • Βασίλεια της Γκαντάρα 6ος αι.  π.Χ.
 • Δυναστεία των Παλάβα (250 π.Χ. – 800 μ.Χ.)
Στην ίδια περιοχή δημιουργήθηκαν παροδικά ή άνθισαν κραταιά βασίλεια ή σατραπείες από εξωτερικούς εισβολείς όπως οι:
 • Πέρσες επί Κύρου
 • Μακεδόνες επί Αλεξάνδρου
 • Σελευκίδες
 • Ελληνοβάκτριοι
 • Γιόνας ή Γιαβάνας («Ίωνες», του Ινδοελληνικού βασιλείου)
 • Ινδοσκύθες
 • Ινδοπάρθοι

Αγωνιστικό προφίλ

Τον στρατό ξεκίνησα να τον φτιάχνω ως σύμμαχο των Ελληνοβακτρίων ή των Ινδοελλήνων στο παλιό σύστημα κανόνων DBM. Κατόπιν έκανα μια – δυο προσθήκες για να τον ολοκληρώσω ως καθεαυτό Ινδικό. Δυστυχώς στο σύστημα Field of Glory (FOG) ο στρατός δεν έχει την ίδια απόδοση όπως στα παλιότερα συστήματα κι έτσι έχει περιπέσει σε αχρησία.
Τα βασικά όπλα των Ινδών είναι: Ελέφαντες, άρματα (βαριά ή ελαφρά), μέσο ιππικό κακής όμως ποιότητας και τέλος τοξότες και ακοντιστές. Υπάρχουν μερικές παραλλαγές ή προσθήκες άλλων στρατευμάτων ανάλογα με τη χρονική περίοδο και την περιοχή. Για παράδειγμα στην περίοδο των Γκούπτα μετά από το 320 μ.Χ. υπάρχει μικρός αριθμός θωρακισμένων λογχοφόρων ιππέων.
Οι ελέφαντες είναι φυσικά το μεγάλο ατού. Δεύτερο όπλο σε αξία είναι τα άρματα τα οποία είτε βαριά είτε ελαφρά, μπορεί να είναι ανώτερης ποιότητας (superior) με βολές τοξοτών. Οι τοξότες είναι σε αφθονία! Όμως μόνο επί Γκούπτα μετά από το 1 μ.Χ. έχουν αμυντική προστασία και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο πεδίο. Τα φτωχότερα κράτη μπορούν αντί ελεφάντων να παρατάξουν πολεμικές άμαξες επανδρωμένες με τοξότες, αμφιβόλου όμως αποτελεσματικότητας. 
Βαρύ πεζικό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κάποια ψήγματα από ελαφρύ ιππικό και ελαφρύ πεζικό. Είναι μάλλον μονοδιάστατος στρατός και απαιτεί αρκετή εμπειρία.

Προπαρασκευή

Οι φιγούρες του στρατού είναι των εταιρειών Essex, Chariot και ελάχιστες της Xyston. Η Chariot έχει καλύτερα σκαλίσματα πιο ακριβείς από ιστορικής άποψης φιγούρες αλλά με μικρότερα καλούπια. Το μέταλλο της όμως είναι ένα μεγάλο μείον· μηδαμινές ανοχές σε καταπόνηση, λεπτά τόξα και ακόντια που αν σπάσουν δύσκολα κολλιούνται. Ανάμειξη των εταιρειών μπορεί να γίνει άνετα μεταξύ ελεφάντων, ικανοποιητικά μεταξύ τοξοτών, όχι όμως μεταξύ αρμάτων και πολύ λιγότερο μεταξύ ιππέων. Εκτός από λίγες βάσεις τις οποίες έβαψα ο ίδιος, ο στρατός βάφτηκε από τους: Αντώνη Λυμπερόπουλο και Ανδρέα Παναγόπουλο.

Υλοποίηση

Στρατηγοί
Για τα στοιχεία των στρατηγών χρησιμοποιώ μοντέλα αρμάτων ή ελεφάντων στα οποία υπάρχει ένας ακόλουθος με σκιάδιο για το στρατηγό. Έτσι τους ξεχωρίζω από τα απλά στοιχεία αρμάτων ή ελεφάντων.
General on elephant
Στρατηγός επί ελέφαντα
Ο συγκεκριμένος ελέφαντας είναι της Chariot. Από τους αναβάτες,  ο μαχούτ (οδηγός) είναι της Essex. Ο στρατηγός, ο ακόλουθος με το σκιάδιο, ο ακοντιστής κι ο τοξότης είναι της Chariot. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου.

Officer on elephant
Αξιωματούχος επί ελέφαντα
Το στοιχείο αυτό έχει ένα οδηγό, ένα ακοντιστή αξιωματικό και συνοδεία δύο πεζών δορυφόρων. Όλες οι φιγούρες είναι της Essex. Οι δορυφόροι είναι τροποποιημένη φιγούρα γυναίκας σωματοφύλακα όπου έχω λιμάρει το στήθος για να παρουσιάσω άντρα δορυφόρο με κράνος μια και δεν μπορούσα να βρω σχετικό κωδικό στις δύο εταιρείες. Το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου.
Officer on elephant
Στρατηγός επί άρματος
Το άρμα του στρατηγού έχει τέσσερα άλογα και έξι άνδρες για πλήρωμα: στρατηγό που είναι ταυτόχρονα και αρματηλάτης, ακόλουθο, ακοντιστή, τοξότη και δύο έφιππους ακοντιστές.Ελέφαντες
Elephants #1
Ελέφαντες #1
Ένα γκρουπ ελεφάντων. Στο βάθος ο ελέφαντας είναι της Chariot ενώ μπροστά, της Essex. Κάθε ελέφαντας έχει πλήρη σύνθεση ενός οδηγού (που είναι ταυτόχρονα κι ακοντιστής) και τριών τοξοτών. Οι οδηγοί είναι της Chariot, ενώ οι τοξότες είναι μείξη και των δύο εταιρειών. Οι ελέφαντες της Chariot έχουν γενικά καλύτερη κίνηση, με προβοσκίδες προτεταμένες ή υπερυψωμένες ενώ της Essex έχουν καλύτερη αναλογία με ωραιότερους χαυλιόδοντες και σκάλισμα αλλά οι προβοσκίδες είναι μόνο κατεβασμένες.


Elephants #2
Ελέφαντες #2
Σε αυτό το γκρουπ οι ελέφαντες έχουν πλήρωμα ένα οδηγό και δύο τοξότες. Οι ελέφαντες και πλήρωμα είναι της Essex και το βάψιμο του Παναγόπουλου.


Άρματα
Αρχικά παραθέτω ένα άρμα από κάθε εταιρεία για σύγκριση. Κατόπιν ακολουθεί ένα γκρουπ αρμάτων με μείξη και τροποποιήσεις και από τις δύο εταιρείες.

Heavy chariot#1
Βαρύ άρμα της Chariot
Βαρύ πολεμικό άρμα της Chariot από τα πλάγια. Το στοιχείο είναι όπως ακριβώς το διαθέτει η εταιρεία: Δύο έφιπποι ακοντιστές, δύο τοξότες, ένας ακοντιστής κι ένας αρματηλάτης ακοντιστής. Στα συν υπάγονται οι έφιπποι ακοντιστές και το σκάλισμα, στα μείον το στενό άρμα.


Heavy chariot#2
Βαρύ άρμα της Essex
Δύο βαριά άρματα με πλήρωμα έξι ανδρών όπως ακριβώς το διαθέτει η Essex: Δύο αρματηλάτες, δύο ακοντιστές και δύο τοξότες. Στα συν ο άνετος χώρος για τους επιβαίνοντες, στα μείον η έλλειψη έφιππων ακοντιστών.
Heavy chariots
Ομάδα αρμάτων
Τέσσερα βαριά άρματα με τροποποιήσεις. Τα δύο είναι της Essex και τα δύο της Chariot. Όλα τα άρματα έχουν πλήρωμα έξι ανδρών: δύο έφιππους ακοντιστές, έναν αρματηλάτη που στα δύο άρματα είναι και λαβαροφόρος, δύο τοξότες κι ένα ακοντιστή που στα δύο από τα τέσσερα άρματα είναι θωρακισμένος. Οι επιβάτες καθώς και ο αναβάτες είναι μείξη και των δύο εταιρειών. Το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου. Η κατασκευή των λαβάρων είναι ιδιοκατασκευή του Λυμπερόπουλου. Οι έφιπποι ακοντιστές της Essex είναι από κωδικό ιππέα της ίδιας εταιρείας. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα πολεμικά γκρουπ λόγω χρώματος και πλήθους πολεμιστών.

Ιππικό
Cavalry #1
Ιππικό της Chariot
Ιππικό της Chariot. Πολύ όμορφο σκάλισμα με ωραίες λεπτομέρειες όπως τα χρυσά περιβραχιόνια, που τονίζουν τη φιγούρα. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου. Ένα τραγικό λάθος είναι το βάψιμο των ασπίδων που μοιάζουν με δέρμα αγελάδας, κάτι που για τους Ινδούς είναι το ύψιστο έγκλημα! Θα το διορθώσω εν καιρώ. 
Cavalry #2
Ιππικό της Essex
Ιππικό της Essex. Οι φιγούρες των ιππέων είναι μεγαλύτερες της Chariot και φορούν χιτώνιο οπότε δεν μπορούν να αναμειχθούν μεταξύ τους. Το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου.Μέσο πεζικό
Javelinmen #1
Ακοντιστές της Chariot
Ακοντιστές της Chariot με λεπτή ασπίδα στο ύψος του πολεμιστή. Υπέροχο σκάλισμα, ωραία ιστορική ακρίβεια. Πολύ εύθραυστα ακόντια! Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου.
Javelinmen #2
Σύμμαχοι ακοντιστές
Ακοντιστές σύμμαχοι της Chariot με μείξη τριών κωδικών. Το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου. Οι ασπίδες είναι φαρδύτερες αλλά καλύπτουν το μισό σώμα.
Javelinmen #3
Σύμμαχοι ακοντιστές
Σύμμαχοι ορεσίβιοι ακοντιστές. Οι φιγούρες είναι μείξη δύο κωδικών της Chariot. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου.
Auxiliaries
Βοηθητικοί
Βοηθητικό πεζικό. Οι φιγούρες είναι μείξη  6 – 7 κωδικών της Essex και της Chariot και το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου. Ωραία ποικιλία στις ποδήρεις ασπίδες· μερικές είναι από μόνες τους μικρά έργα τέχνης! Οι βάσεις ήταν δυστυχώς για παλιότερο σύστημα κανόνων και θα πρέπει να προσαρμοστούν για το FOG.

Maiden guard
Σωματοφυλακή
Η βασιλική σωματοφυλακή. Το πολεμικό αυτό σώμα συστάθηκε επί εποχής του Τσαντραγκούπτα Μαουρίγια (322 π.Χ. – 298 π.Χ.). Σύμφωνα με τις περιγραφές του Μεγασθένη, ο βασιλιάς περιστοιχιζόταν από σωματοφυλακή γυναικών αφοσιωμένων στο πρόσωπό του. Τις αγόραζαν από τις οικογένειές τους όσο ήταν ακόμα μικρά κορίτσια και τις εκπαίδευαν στο παλάτι ως σωματοφύλακες. Ήταν υποχρεωμένες να υπερασπιστούν το βασιλιά με τη ζωή τους. Αν όμως κάποια από αυτές συλλάμβανε το βασιλιά να είναι μεθυσμένος, μπορούσε να τον σκοτώσει και κατόπιν γινόταν σύζυγος του διαδόχου τού βασιλιά. Οι φιγούρες είναι της Essex και το βάψιμο του Λυμπερόπουλου.

Javelinmen #4
Ακοντιστές της Essex
Ακοντιστές της Essex. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου. Οι ασπίδες είναι στενές και ποδήρεις. Τις ξαναέβαψα κάνοντας ένα «εικαστικό» έγκλημα για να διορθώσω ένα ιστορικό. Οι βάσεις είναι δυστυχώς από DBM και θα πρέπει να αλλαχθούν.

Archers #1
Τοξότες της Essex
Τοξότες της Essex. Το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου. Οι τοξότες αυτής της εταιρείας δεν έχουν τόσο όμορφο σκάλισμα όπως της Chariot, διαθέτουν όμως κίνηση ικανοποιητική. Τα τόξα δεν είναι από μπαμπού οπότε χάνεται λίγο από το «χρώμα» του στρατού.

Archers #2
Τοξότες της Chariot
Τοξότες της Chariot, το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου. Ωραιότατο σκάλισμα και ικανοποιητική κίνηση. Τα τόξα από μπαμπού χαρίζουν έξτρα χρώμα στο στρατό.

Archers #3
Σύμμαχοι τοξότες
Τοξότες σύμμαχοι με μείξη Chariot, Essex και μια τρίτη εταιρεία που δεν γνωρίζω γιατί τις φιγούρες τις βρήκα σε καλαθάκι προσφορών. Το βάψιμο είναι δικό μου, του Λυμπερόπουλου και κάποιου άγνωστου από έτοιμες βαμμένες φιγούρες σε προσφορά.

Ελαφρύ πεζικό
Ακροβολιστές
Ακροβολιστές από φυλές των δασών. Μείξη τριών κωδικών από Essex και Chariot. Το βάψιμο είναι δικό μου.
Στρατόπεδο

Κυνήγι στις όχθες παραποτάμου του Γάγγη
Είναι ο μοναδικός στρατός στον οποίο δεν έχω στρατόπεδο αλλά χρησιμοποιώ ένα διόραμα που είναι δώρο του φίλου μου Χάρη. Οι φιγούρες είναι της Xyston τις οποίες έβαψε ο Παναγόπουλος. Η σύνθεση του διοράματος και το υπόλοιπο βάψιμο έγινε από τον Χάρη Κωνσταντάρα. Οι καλαμιές στην άκρη της όχθης είναι από τρίχες βούρτσας, οι δύο κροκόδειλοι είναι κατασκευή από στόκο και η βάρκα ιδιοκατασκευή όλα του Κωνσταντάρα.Για παρόμοιες παρουσιάσεις με φωτογραφίες στρατών μου:
Apollonios.info

Για επαφή: Kostas Konstantoulakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου