13/8/12

After Action Report

Battle Group Modern Rules

 


Περιγραφή μάχης Σινο-Ταϊβανέζικης σύγκρουσης του 1967

 Πλησίαζε να ξημερώσει μια καινούργια καλοκαιρινή μέρα στην Ταϊβανέζικη ύπαιθρο. Οι ντόπιοι αγρότες ήταν από νωρίς στα χωράφια τους. Τίποτα δεν προμήνυε ότι τα πράγματα δεν θα κυλούσαν ήρεμα και γαλήνια σε τούτη τη γωνιά του νησιού της Άπω Ανατολής.
  
Το ξημέρωμα στο χωριό Dongshan
Ξαφνικά ένας βόμβος που ολοένα και γινόταν εντονότερος, έκανε μερικούς από τους ανθρώπους στα χωράφια να αφήσουν γα λίγο τις εργασίες τους και να στρέψουν το βλέμα τους στον μισοσκότεινο ακόμη ουρανό. Είχαν αρχίσει να διακρίνονται μακριά από τον ορίζοντα σιλουέτες αεροπλάνων και σε λίγα λεπτά διακρίνονταν πια καθαρά.
-Είναι Il-14 και ρίχνουν κομμουνιστές αλεξιπτωτιστές! Τρέχτε να σωθείτε! Φώναξε ένας από αυτούς που είχε πρόσφατα ολοκληρώσει την θητεία του στον Ταϊβανέζικο στρατό.

6 τετραγωνικά χιλιόμετρα ήταν το πεδίο της μάχης

Λόχος Αναγνώρισης (Μ3 Halftracks & M24 Chaffees)
Ένας λόχος Αναγνωριστών του στρατού της Ταϊβάν είχε φτάσει στην περιοχή πριν καλά-καλά οι πολίτες εγκαταλείψουν τα αγροτόσπιτά τους. Οι στρατιώτες, μετά από εντολή του λοχαγού Song, έκαναν συστάσεις και νοήματα πάνω από τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ3, στον άμαχο πληθυσμό να φύγει γρήγορα από την περιοχή. Ο υπίλαρχος Tian, διοικητής ενός ουλαμού αρμάτων Μ-24 Chaffee, είχε πάρει διαταγές να κάνει μια επιθετική αναγνώριση στο ΒΔ οικισμό Dong που απείχε περίπου 800 μέτρα μετά το χωριό Dongshan. Οι ερπύστριες των αρμάτων του, στρίγκλιζαν στην προσπάθειά τους να κινήσουν τον ατσάλινο φόρτο τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επάνω στην ημικατεστραμένη άσφαλτο που ένωνε τον οικισμό Dong στο βορά με τον οικισμό Shan στο νότο περνώντας μέσα από το χωριό Dongshan. Οι πληροφορίες των Ταϊβανέζων, έκαναν λόγο για το ότι εκεί θα ήταν ένα από τα σημεία προσεδάφισης ενός λόχου Κινέζων αλεξιπτωτιστών.
O πρώτος Λοχος Κινέζων Αλεξιπτωτιστών
Περί τα 2 χιλιόμετρα ανατολικότερα από εκείνο το σημείο, ο λοχαγός Wang πήδηξε πρώτος από όλους από το Il-14 που μετέφερε αυτόν και μια διμοιρία αλεξιπτωτιστών. Στο έδαφος, μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκε μαζί του σχεδόν το σύνολο του πρώτου λόχου του Κινεζικού τάγματος αλεξιπτωτιστών. Προσγειώθηκαν άψογα και - σαν σε άσκηση - ακριβώς επάνω στον σημείο προσεδάφισης. Οι διαταγές του ταγματάρχη Xion προς τον Wang ήταν να αποκτήσει το συντομότερο δυνατόν επικοινωνία και έλεγχο του λόχου του, να τον αναπτύξει πλήρως και να παραμείνει στο ασφαλές και καλά προστατευμένο από βλάστηση σημείο μέχρι νεωτέρας διαταγή από τον ίδιο. Δεν ήξερε ακόμα όμως ο Wang ότι κάποιοι συμπολεμιστές του δεν θα έφταναν ποτέ στο έδαφος μαζί του...

Ta αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα M42Α1
Στα δυτικά, κατέφθασαν μάλλον αργοπορημένα δύο Ταϊβανέζικα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Μ42Α1, τα οποία προωθούντο διαρκώς για να λάβουν καλύτερες θέσεις παρατήρησης και βολής. Με μανιασμένα πυρά κατάφεραν τελικά να κάνουν ένα σοβαρό πλήγμα σε ένα από τα Il-14. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό να αναστρέψει αμέσως πορεία και να αποπειραθεί να γυρίσει προς το αεροδρόμιό του. Αναφέρθηκε αργότερα ότι το αεροπλάνο χάθηκε από τα κινεζικά ραντάρ. Ο λοχαγός Wang θα στερούνταν την διμοιρία υποστήριξης με τα πολυβόλα και τα RPG.Οι αλεξιπτωτιστές του δεύτερου λόχου του λοχαγού Yan, είχαν ήδη προσεδαφιστεί με ασφάλεια και χωρίς απώλειες στο δεύτερο σημείο πτώσης τους και ουσιαστικά έφραζαν το δρόμο στους Ταϊβανέζους αναγνωριστές. Οι θέσεις τώρα των αλεξιπτωτιστών ήταν ως εξής: Ο πρώτος λόχος περίπου στα 800 μέτρα στα ΑΝΑ του χωριού Dongshan και ο δεύτερος ΒΒΑ γύρω στα 600 μέτρα μακριά από το χωριό. Οι θέσεις τους ήταν πολύ καλές. Αναπτύχθηκαν σχεδόν αμέσως και άρχισαν να παρατηρούν τις κινήσεις των Ταϊβανέζων.

Ο δεύτερος Λόχος των Κινέζων αλεξιπτωτιστών σε πλήρη ανάπτυξη για μάχη 

Ο  Ταϊβανέζικος Μ/Κ Λόχος Πεζικού οδεύει για την Dongshan
Εν τω μεταξύ, στο χωριό Dongshan οι αναγνωριστές του λοχαγού Song είχαν αρχίσει να εισέρχονται σε αυτό πιο προσεκτικά και να κινούνται βραδύτερα προς των αντικειμενικό τους στόχο που ήταν η αναγνώριση του οικισμού Dong στο 1 χιλιόμετρο μακρύτερα από εκεί. Πίσω τους και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων ακολουθούσε ένας λόχος μηχανοκίνητου πεζικού ο οποίος είχε διαταγές να περιμένει στο χωριό Dongshan τις αναφορές των αναγνωριστών και μετά θα λάμβανε νέες διαταγές για το τι θα έπρατε. Ήταν, όπως αποδείχθηκε αργότερα, μια διαταγή χωρίς φαντασία και τόλμη...


Ο ταγματάρχης των Κινέζων αλεξιπτωτιστών Xion, προσεδαφίστηκε με ασφάλεια και με μια γρήγορη προώθηση στις παρυφές του οικισμού Dong έστησε πρόχειρα το επιτελείο του και άρχισε τις προσπάθειες επικοινωνίας με τους δύο λόχους του.
Ο ομόβαθμός του ταγματάρχης του Ταϊβανέζικου στρατού Liu από την άλλη, έδειχνε να μην ενεργεί με ταχύτητα όπως το απαιτούσε η περίσταση. Οι δύο λόχοι και το επιτελείο των αλεξιπτωτιστών ήταν έτοιμοι για μάχη και εκείνος ακόμα προσπαθούσε να πάρει αναφορές από τον  λόχο των αναγνωριστών του για το που βρισκόταν ο εχθρός!

Ο Λόχος αναγνώρισης κινείται προσεκτικά βόρεια προς το χωριό Dong που διακρίνεται στο βάθος.
Οι αλεξιπτωτιστές που του φράζουν το δρόμο δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα...

Ο δεύτερος  λόχος του λοχαγού Yan, άρχισε να παίρνει αναφορές από τους διμοιρίτες του για την εμφάνιση -επιτέλους- των Ταϊβανέζων αναγνωριστών. Οι αναφορές έκαναν λόγο για Μ3 και Μ24 στα 500 μέτρα απόσταση από τις εμπροσθοφυλακές του λόχου και οι διμοιρίτες ανέμεναν διαταγές. Ο λοχαγός διέταξε αμέσως βολές όλμων αλλά η επικοινωνία με τους βαρεοπλίτες του δεν κατέστει δυνατή ώστε  να υλοποιηθεί η εντολή του. Ο λοχαγός αντέδρασε αστραπιαία –όπως είχε εκπαιδευτεί να κάνει- και μεταβίβασε αμέσως τις συντεταγμένες  του εχθρού στον ταγματάρχη του. Αυτή του και μόνο η πράξη θα έπρεπε να παρασημοφορηθεί...


Οι αναγνωριστές μόλις έχουν εξέλθει από το Dongshan
Οι Ταϊβανέζοι αναγνωριστές συνέχιζαν την απελπιστικά αργή  προώθησή τους αφού είχαν εγκαταλείψει την κίνηση επι της οδού, προς την επαφή με τον εχθρό χωρίς να γνωρίζουν ότι οι αλεξιπτωτιστές τους είχαν από ώρα εντοπίσει. Κατά τα άλλα, ο μηχανοκίνητος λόχος πεζικού των Ταϊβανέζων έφτασε στο χωριό Dongshan και ανέμενε τις νέες διαταγές του. Διαταγές, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ! Τα αντιαεροπορικά οχήματα Μ42 μην έχοντας άλλο να προσέχουν για εναέριες απειλές είχαν αναπτυχθεί εκατέρωθεν του δρόμου κανα χιλιόμετρο πριν το χωριό βλέποντας να περνά από μπροστά τους ο ταγματάρχης Liu προσπαθώντας να πάει και αυτός στο Dongshan. Το ταϊβανέζικο τάγμα άρχισε να δείχνει σημάδια διάλυσης πρν καν πέσει ο πρώτος πυροβολισμός. Ασαφείς διαταγές και μάλλον έλλειψη εκαπίδευσης για αντιμετώπιση κάθετης υπερκέρασης έκαναν τους άνδρες των Ταϊβανέζικων δυνάμεων να δείχνουν σαν χαμένοι. Άραγε ήταν αυτοί που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν αλεξιπτωτιστές;

Οι όλμοι του πρώτου Λόχου αλεξιπτωτιστών
Ο ταγματάρχης των αλεξιπτωτιστών Xion δεν είχε καιρό για χάσιμο. Διαβίβασε με επιτυχία στον λοχαγό του Wang να τάξει τους όλμους του και να βάλλει στις συντεταγμένες που βρίσκονταν ο Ταϊβανέζοι αναγνωριστές. Οι όλμοι άρχισαν να βάλλουν και έντρομοι οι Ταϊβανέζοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν από που δέχονταν πυρά! Τα πυρά ήταν τόσο σφοδρά που κατάφεραν μέσα σε λίγα λεπτά να δημιουργήσουν το χάος στον λόχο των αναγνωριστών. Δύο από τα πέντε Ταϊβανέζικα άρματα Μ-24 τυλίχτηκαν στις φλόγες. Το ένα από αυτά ήταν του υπίλαρχου Tian. Οι ελαφρές θωρακίσεις του επάνω μέρους δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν τις απίστευτα εύστοχες βολές των Κινεζικών όλμων. Κάποια από τα Μ3 έπαθαν ζημιές οι οποίες τα ακινητοποίησαν προσωρινά. Το πεζικό μέσα στον πανικό προσπαθούσε να πηδήξει από τα οχήματα την ίδια ώρα που ο λοχαγός Song διέτασε τακτική υποχώρηση...

Απώλειες και πανικός στους αναγνωριστές από τα πυρά των όλμων
Η εικόνα αυτή, ήταν εύκολα διακριτή από τον δεύτερο λόχο των Κινέζων. Οι άνδρες του Yan, είχαν σαφείς εντολές να μην ανοίξουν πυρ παρά μόνο αν ο εχθρός πλησίαζε στα 400 μέτρα, για να μην προδώσουν τις θέσεις τους. Ο λοχαγός, ήθελε να μπει ο εχθρός στο ωφέλιμο βεληνεκές το συνόλου των όπλων του.
-Αν είναι να αποκαλύψουμε τις θέσεις μας, τότε να το κάνουμε όταν θα αξίζει τον κόπο! Είπε ο λοχαγός στην ορντινάντζα του.
-Ε, αυτοί του πρώτου (λόχου) κάνουν την δουλειά αντί για εμάς! Είπε ο χειριστής ενός ΠΑΟ, που μόλις είχε ολοκληρώσει την εγκατάσταση του όπλου.
Πράγματι, ήταν δώρο Θεού να αναδιπλωθεί ένας εχθρικός λόχος λίγα μέτρα από τις θέσεις σου χωρίς καν να γνωρίζει ότι βρίσκεσαι εκεί. Όλα αυτά βέβαια τα όφειλαν στον λοχαγό Yan, που έδρασε αστραπιαία και έδωσε τις πληροφορίες στον ταγματάρχη του και εκείνος με την σειρά του τις αξιοποίησε παίρνοντας πια το τακτικό πλεονέκτημα υπέρ του.


Ο δεύτερος Λόχος κοιτάει τα αποτελέσματα τν πυρών των όλμων

Οι επικοινωνίες μεταξύ των Ταϊβανέζων διοικητών ήταν παράδειγμα προς αποφυγή. Ο λόχος των αναγνωριστών μετά τα σφοδρά πυρά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον ταγματάρχη Liu, ο οποίος με την σειρά του ακόμη ήταν σε κίνηση προς το χωριό Dongshan και φυσικά δεν είχε στήσει καν το επιτελείο του ώστε να μπορέσει να συντονίσει στοιχειωδώς τς δυνάμεις του.
Παροδικές αντιδράσεις υπήρξαν από τον Ταϊβανέζικο μηχανοκίνητο λόχο μετά την καταστροφή ενός Μ3 από πυρά όλμων. Έριξαν ένα μικρό και μη αποτελεσματικό προπέτασμα καπνού και αυτό με δική τους πρωτοβουλία. Οι διοικητές τους ήταν απώντες από το πεδίο της μάχης. Το κακό είχε συμβεί. Πανικόβλητες μονάδες προσπαθούσαν να βρουν κάλυψη όπως μπορούσε η καθεμιά χωρίς κάποιος να τους συντονίζει. Οι διαταγές για πλήρη αναδίπλωση του Ταϊβανέζικου τάγματος του Liu, δεν άργησαν να έρθουν από τον ταξίαρχο που μην έχοντας κι αυτός πλήρη εικόνα του πεδίου της μάχης, μεγαλοποίησε τις απώλειες στους ανωτέρους του. Οι αλεξιπωτιστές πέτυχαν να δημιουργήσουν το προγεφύρωμα που είχαν ως αποστολή.
Στην συνέχεια, υπήρξαν μερικές αψιμαχίες ανάξιες λόγου που πραγματοποιήθηκαν στην προσπάθεια των Ταϊβανέζων να απαγκιστρωθούν από την περιοχή και οι κινέζοι να μην τους αφήσουν να το πράξουν αυτό ανενόχλητοι.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Dongshan
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι Ταϊβανέζοι μάλλον μόνοι τους έχασαν την μάχη παρά την κέρδισαν οι Κινέζοι. Οι αναγνωριστές των Ταϊβανέζων θα μπορούσαν αν είχαν κάνει αυτό για το οποίο έχουν εκπαιδευτεί και είχαν εντοπίσει τις θέσεις των Κινέζων να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αντ΄αυτού, οι Ταϊβανέζοι στριμώχθηκαν όλοι γύρω και μέσα στο χωριό Dongshan και εκτός του ότι δημιουργήθηκε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο αποτέλεσαν και έναν ζουμερό στόχο για το εχθρικό πυρ. Ο δεύτερος λόχος των Κινέζων στην πραγματικότητα ήταν ανεπτυγμένος σε ένα ανοικτό πεδίο με ελάχιστη κάλυψη. Τα μηχανοκίνητα έγιναν γρήγορα αντιληπτά από τους αλεξιπτωτιστές ενώ ταυτόχρονα οι Ταϊβανέζοι δεν αναγνώρισαν ποτέ τις θέσεις του δεύτερο λόχου των Κινέζων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου