20/8/12

Later Hungarian (Ύστερος Ουγγρικός)

ΥΣΤΕΡΟΣ ΟΥΓΓΡΙΚΟΣ (1441 – 1500)

FOG army list: "Eternal Empire", Later HungarianΗ δημιουργία του ύστερου Ουγγρικού στρατού σε μινιατούρες των 15 χιλ., είναι αποτέλεσμα μιας σκέψης που ξεκίνησε γύρω στο 2007, με σκοπό να φτιάξω για το σύστημα κανόνων Field Of Glory (FOG), ένα μεσαιωνικό στρατό που θα συνδύαζε το βαρύ πεζικό με το ιππικό (τόσο ελαφρύ όσο και κρούσης). Δύο ήταν τότε οι βασικότεροι υποψήφιοι: ο ισπανικός Santa Hermandad Nueva Castillian και ο ουγγρικός Later Hungarian. Κατέληξα στον δεύτερο κι αποφάσισα να δημιουργήσω με όση μεγαλύτερη ιστορική ακρίβεια μπορούσα από τα στοιχεία που είχα στην κατοχή μου το στρατό του Matthias Ι Hunyadi Corvinus (Mátyás Hunyadi Corvin, 1443-1490) που στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως Ματθίας Α’ Ουνυάδης, ο «Κόραξ».

Σημείωση: Μπορείτε να κάνετε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγέθυνση. Με πίσω βελάκι επιστρέφετε ξανά στο άρθρο (Internet Explorer, Mozilla Firefox). Αν έχετε Chrome, κάνοντας κλικ σας εμφανίζεται άλμπουμ με όλες τις φωτογραφίες του άρθρου, οπότε για να επιστρέψετε στο άρθρο πατάτε το ‘Χ’ πάνω δεξιά στην οθόνη. (Best viewed in Chrome).ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟΟ Ιωάννης Ουνυάδης
Ο Ιωάννης Ουνυάδης (János Hunyadi, 1387 – 1456), ο αποκαλούμενος και Λευκός Ιππότης, είναι ο ιδρυτής του ένδοξου οίκου Hunyadi, κατά πάσα πιθανότητα βλαχικής καταγωγής. Είχε δύο γιούς: τον Λαδίσλαο (Ladislaus, 1433 – 1457) και τον Ματθία A’ (Mátyás I, 1443 – 1490). 
Ο Ματθίας o A’, o επονομαζόμενος Κορβίνος (μικρό κοράκι), εκλέχθηκε βασιλιάς της Ουγγαρίας σε ηλικία 15 ετών μετά από το θάνατο του αδερφού του ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συνωμοσία. Ήταν ιδιαίτερα ευφυής και ένθερμος υποστηρικτής της Αναγέννησης. Καλλώπισε το παλάτι της Βούδας, ίδρυσε τη βιβλιοθήκη Κορβίνου και το Πανεπιστήμιο του Ποσόνυ. 
Η σκληρή οικονομική πολιτική του τού έδωσε τη δυνατότητα να έχει μόνιμο ισχυρό στρατό: τον περίφημο Μαύρο Στρατό (Fekete Sereg). Η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε μετά από το θάνατο του Ματθία. Η προέλευση του ονόματος δεν είναι βέβαιη. Άλλοι ισχυρίζονται πως προήλθε από τις πολλές μαύρες πανοπλίες των στρατιωτών ή κάποιων συγκεκριμένων βαρώνων, άλλοι λένε πως οφείλεται στη σκληρή συμπεριφορά των βετεράνων κι άλλοι λένε πως οφείλεται σε μια μαύρη λωρίδα που έφεραν στον ώμο τους οι μισθοφόροι ως ένδειξη πένθους.
Με το στρατό αυτό ο Κορβίνος κατάφερε να σταματήσει την τουρκική εξάπλωση στα βαλκάνια δίνοντας αρκετές νικηφόρες μάχες και να επεκτείνει την ουγγρική κυριαρχία προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. 
Για τον Πάπα Πίο τον Β' και την Καθολική εκκλησία, ο Κορβίνος και ο στρατός του ήταν ήρωες λόγω της σθεναρής αντίστασης κατά των οθωμανών Τούρκων. Ο λαός με τον καιρό δημιούργησε μετά από το θάνατό του, ένα μύθο για τον κοιμώμενο βασιλιά Ματθία που θα σηκωθεί να βοηθήσει το έθνος στις πραγματικά δύσκολες στιγμές.
Στο στρατό υπήρχαν πέντε βασικές κατηγορίες μισθοδοτούμενων: Ελαφρύ πεζικό, βαρύ πεζικό, πυροβολητές, ελαφρύ ιππικό και τέλος οι ιππότες. Οι ιππείς αμείβονταν με 3 φλορίνια για κάθε άλογο ενώ οι Clipeati έπαιρναν τη διπλάσια αμοιβή! O βασικός πυρήνας αποτελείτο από 6.000 έως 8.000 μισθοφόρους και η θεωρητική σύνθεσή του στη μέγιστη ακμή ήταν:
Βασιλική μπαντερία Ούγγρων (10.000 βαρύ ιππικό και 4.000 πεζικό).
Βοημοί, Μοραβοί και Σιλέσιοι (6.000 βαρύ ιππικό και 10.000 πεζικό).
Σέκουλοι ιππείς (16.000).
Τρανσυλβανική μπαντερία (10.000 ιππικό και 2.000 αρκεβουζιοφόροι και ισάριθμοι Βλάχοι).
Σέρβοι Ουσάροι (5.000).
Μολδαβοί σύμμαχοι (12.000 ιππικό και 20.000 πεζικό).
Βλάχοι σύμμαχοι (8.000 ιππικό, 30.000 πεζικό).
Στο Μαύρο Στρατό υπήρχε αξιοσημείωτα μεγάλος αριθμός αρκεβουζιοφόρων σε σχέση με τους άλλους στρατούς εκείνης της εποχής. Συγκεκριμένα προσπαθούσαν να έχουν την αναλογία 1:5. Δηλαδή ένας αρκεβουζιοφόρος ανά πέντε πεζούς πολεμιστές.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ


Source: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=140991&page=5
Ματθίας Κορβίνος. 
Η λίστα αυτού του στρατού βρίσκεται στο βιβλίο στρατών του FOG, Νο 6 «Eternal Empire» στη σελίδα 66. Οι τέσσερις σύμμαχοι που μπορεί να παρατάξει βρίσκονται στο ίδιο βιβλίο.
Είναι στρατός κατά βάση ιππικός, μπορεί όμως να μεταμορφωθεί σε καθαρά πεζικό ή να κάνει μείξη των δύο αυτών όπλων. Έχει πολλές βολές αλλά και ισχυρή κρούση ιππικού.
Αρχικά ξεκίνησα να δοκιμάζω συνδυασμό όλων των διαθέσιμων όπλων συμπεριλαμβανομένων και των πολεμικών αμαξών. Παιχνίδι με παιχνίδι, κατέληξα να χρησιμοποιώ όλο το διαθέσιμο βαρύ θωρακισμένο πεζικό. Εγκατέλειψα τα κανόνια (τα οποία είναι παντελώς άχρηστα κυρίως για το στρατό αυτό), τις πολεμικές άμαξες (σταθερά αλλά πολύ δυσκίνητα τείχη) και καθώς και τις επιλογές με έναν ή δύο συμμάχους. Κατέληξα χονδρικά, σε σχήμα τεσσάρων απλών στρατηγών με δύο ομάδες ιπποτών, όλο το βαρύ θωρακισμένο πεζικό, τους υποχρεωτικούς ελαφριούς ιπποτοξότες και τους ακροβολιστές τοξότες. 
Η φύση του βαριού πεζικού είναι αμυντική σε αντίθεση με το βαρύ ιππικό που είναι όπλο κρούσης. Χρειάζεται συντονισμός των δύο αυτών όπλων που δεν είναι εύκολος. Θα χαρακτήριζα μάλλον δύσκολο το στρατό αυτό για έναν αρχάριο. Από μόνα τους τα πεζικά μπορούν να αντισταθούν ακόμα και σε σαρισσοφόρους και δεν φοβούνται καθόλου τους εχθρικούς ιππότες. Οι Ούγγροι πάλι ιππότες είναι ισάξιοι με τους σύγχρονους αντιπάλους τους. Το ελαφρύ ιππικό είναι αρκετό και πολύ καλό και συνυπάρχει μαζί με το ιππικό πολλαπλού ρόλου των Széklers. Επίσης χρειάζεται προσοχή στο να μην επωμιστούν το βάρος του αγώνα οι ελαφριοί ιππείς. Πολλοί πέφτουν σε αυτή την παγίδα λόγω της αίσθησης του απόλυτου ελέγχου που δίνει το άφθονο και καλό ελαφρύ ιππικό και αναλώνονται όχι μόνο σε βολές αλλά και σε μάχες προτού μπουν στον αγώνα τα καλά βαριά στρατεύματα.
Οι ακροβολιστές –έφιπποι και πεζοί– πρέπει με τις βολές τους να καταβάλουν τα αντίπαλα στρατεύματα και να προλειάνουν το έδαφος για τους ιππότες. Στα δύσκολα, οι ακροβολιστές μπορούν να καλυφτούν πίσω από το βαρύ πεζικό που πρέπει να αναπτύσσεται κατά πλάτος του  πεδίου σε «νησίδες». Οι Clipeati – Armati παρέχουν εξαιρετική ασφάλεια και είναι ανθεκτικοί σε εχθρικές βολές. Το σημείο όπου θα εκδηλωθεί η κύρια επίθεση των φίλιων ιπποτών, θα πρέπει να υπάρχει πλευρική προστασία από πεζικό ή ακόμα καλύτερα από ιππικό. (Βλέπε Székler!)
Ο στρατός αυτός δεν μπορεί να παίξει σε όλων των ειδών τα εδάφη. Δεν υπάρχει καλό μέσο πεζικό κι αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα με στρατούς που διαθέτουν πολύ και ποιοτικό μέσο πεζικό. (Άγγλοι, Καταλανοί, Γερμανοί). Οπότε όποιος φτιάχνει τη λίστα του, πρέπει να έχει υπόψη του πως πρέπει να την διαμορφώνει ανάλογα με το αν επιθυμεί να παίξει σε πολύ ανοικτό έδαφος ή σε έδαφος με πολλά δύσβατα. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να επιλέξει πολλούς ακροβολιστές τους οποίους διαθέτει σε αφθονία και λιγότερο βαρύ πεζικό.ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Source: mek.oszk.hu/01900/01918/html/index1.html
Μια αναπαράσταση Clipeati-Armati με υποστήριξη ακροβολιστών.
Στο πρώτο στάδιο έψαξα να βρω εταιρείες που θα είχαν ικανοποιητικές φιγούρες, φτηνές και συνάμα κατά το μέτρο του εφικτού όσο γινόταν πιο συμβατές μεταξύ τους. Ένα άλλο κριτήριο ήταν η ιστορική ακρίβεια. Στον ύστερο ουγγρικό στρατό, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι να βρεθούν φιγούρες που να αναπαριστούν σωστά τους Armati και τους Clipeati. Επίσης οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν φιγούρες για Ούγγρους ιππότες της ύστερης περιόδου, οπότε θα έπρεπε να βρεθούν κατάλληλες φιγούρες στις οποίες ο οπλισμός τους θα έπρεπε να έχει επιρροές από ανατολή και  δύση. Για το σκοπό αυτό έκανα μια ξεχωριστή παραγγελία μόνο με ασπίδες ανατολικού τύπου από την Essex τις οποίες θα κόλλαγα σε φιγούρες ιπποτών δυτικού τύπου ανάλογα με την περίπτωση. Διέθετα ένα στοκ από αχρησιμοποίητες φιγούρες ή βαμμένες που θα μπορούσα να αξιοποιήσω και ταυτόχρονα έκανα παραγγελίες για να έχω το βασικό κορμό του στρατού με κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Οι εταιρείες που χρησιμοποίησα είναι: Essex, Mirliton, Roundaway, Medus, Battlezone, Minifigs και Corvus belli. Είχα επίσης φιγούρες που τις είχα αγοράσει χύμα ή βαμμένες από προσφορές, από εταιρείες που δεν μπορώ να αναγνωρίσω.
Τις φιγούρες τις έβαψαν κατά αλφαβητική σειρά οι: Γιώτα Καζακίδου, Αντώνης Λυμπερόπουλος και  Ανδρέας Παναγόπουλος με κάποια δικά μου συμπληρώματα.


ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ


ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

Οίκος των Árpád
Οίκος των Árpád
Αυτό το στοιχείο στρατηγού έχει το βασιλικό λάβαρο του αρχαίου οίκου των Árpád (895 –1301). Ο οίκος αυτός εξέλιπε με το θάνατο του Ανδρέα του Γ’ το 1301. Όλοι οι επακολουθήσαντες βασιλείς, με εξαίρεση τον Ματθία Κορβίνο, είναι απόγονοι της δυναστείας αυτής τόσο από πλευράς πατέρα όσο και μητέρας (με αμφίπλευρη καταγωγή, cognantic descent). Το λάβαρο του στοιχείου είναι ιδιοκατασκευή του Παναγόπουλου από λεπτό φύλλο μολύβδου που δίνει εξαιρετικά φυσικές πτυχώσεις αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις κακουχίες. Και οι τρεις φιγούρες είναι της Essex και το βάψιμο του Παναγόπουλου. Δεν είναι απολύτως σίγουρο αν στην ύστερη περίοδο υπήρχε αυτό το εραλδικό στον ουγγρικό στρατό· σε πολλά χειρόγραφα το έχω δει σε διάφορες παραλλαγές οπότε μπορεί κάποιος να το παρουσιάζει στο τραπέζι χωρίς πρόβλημα.

Οίκος των Béla
Οίκος των Béla
Η φιγούρα του στρατηγού είναι της Essex και ο λαβαροφόρος κι ο ακόλουθος (page) της Mirliton. Το λάβαρο είναι του οίκου των Béla της ύστερης περιόδου. Το βάψιμο των φιγούρων και του λαβάρου είναι του Παναγόπουλου. Το εραλδικά των Άρπαντ και Μπέλα βρίσκονται στον κεντρικό θυρεό του οικοσήμου της Μεγάλης Ουγγαρίας. Πλαισιώνονται από τους θυρεούς της Δαλματίας (πάνω αριστερά), της Κροατίας (πάνω δεξιά), της Τρανσυλβανίας (κάτω δεξιά) και της Σλαβονίας (κάτω αριστερά). (Βλέπε την εικόνα στην αρχή της παρουσίασης).

Λάβαρο Ιωάννη Ουνυάδη
Λάβαρο του Ιωάννη Ουνυάδη
Το στοιχείο αυτό είναι μείξη Essex και Mirliton (οι δύο ακριανές φιγούρες). Το λάβαρο είναι του Ιωάννη Ουνυάδη. Κατασκευή και βάψιμο του λαβάρου αλλά και το βάψιμο φιγούρων από τον Παναγόπουλο. Το λάβαρο αυτό είναι σύγχρονο του Κορβίνου και μπορούμε να το παρουσιάζουμε άφοβα στον ύστερο ουγγρικό στρατό.

Λάβαρο του Μαύρου στρατού
Λάβαρο του Μαύρου Στρατού
Chronika HungarorumΤο στοιχείο αυτό απαρτίζεται από φιγούρες της Mirliton. Ο στρατηγός θα έπρεπε να κρατά ξίφος ή ράβδο αλλά δεν ξέρω πώς (ενδεχομένως δεν τα συμπεριέλαβα μέσα στο σακουλάκι τους όταν τα παρέδιδα στο βαφέα), ο στρατηγός απέμεινε να νεύει με το χέρι του προς τους γενναίους του στρατιώτες. Το λάβαρο είναι του Μαύρου Στρατού του ένδοξου βασιλιά Ματθία Κορβίνου. Η κατασκευή και το βάψιμο του λάβαρου καθώς και των φιγούρων είναι του Παναγόπουλου. Η εικόνα από το χειρόγραφο δεξιά απεικονίζει ένα Ούγγρο αρχιστράτηγο με πανοπλία ύστερης περιόδου. Το καπέλο του είναι παρόμοιο με αυτό του στρατηγού της Mirliton που έχω αριστερά! Επίσης διακρίνεται και το οικόσημο των Άρπαντ.

Λάβαρο Σιλεσίας
Λάβαρο Σιλεσίας
Η κεντρική φιγούρα είναι Medus, οι άλλες δύο Essex. Επειδή το άλογο του στρατηγού σε σχέση με τα διπλανά μοιάζει με πόνι, έβαλα πατούρα για να δώσω λίγο ύψος. Το στοιχείο αναπαριστά στρατηγό της Κάτω Σιλεσίας από τα μέρη της οποίας προήλθε μεγάλο μέρος από το βαρύ πεζικό του Μαύρου Στρατού. Σε σχέση με τους προηγούμενους Ούγγρους στρατηγούς, προτίμησα οι συνοδοί πολεμιστές του Σιλέσιου στρατηγού να είναι ασπιδοφόροι κάτι που συνήθιζαν οι ανατολικοί ιππότες (Πολωνοί, Σέρβοι κ.α) σε σχέση με τους σύγχρονούς τους δυτικούς οι οποίοι είχαν πια εγκαταλείψει την ασπίδα ως αμυντικό οπλισμό. Οι Ούγγροι αποτελούσαν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ανατολή και δύση. Οι πανοπλίες τους είχαν έντονο το πολωνικό και το σερβικό στοιχείο αλλά ταυτόχρονα το ιταλικό και το γερμανικό. Σε πολλές εικόνες χειρογράφων της εποχής βλέπουμε τις ταυτόχρονες επιρροές που δίνουν ένα τόσο ιδιαίτερο χρώμα στον ουγγρικό στρατό. Το βάψιμο των φιγούρων είναι δικό μου σε μια από τις πρώτες μου προσπάθειες να κάνω βάσεις παρόμοιες με του Λυμπερόπουλου και του Παναγόπουλου. Η σημαία είναι βαμμένο χαρτί από εκτύπωση και μάλιστα κολλημένο πρόχειρα ώστε να μπορέσω αργότερα να την αντικαταστήσω με φύλλο μολύβδου. Μια άλλη σκέψη που είχα ήταν να αλλάζω τη σημαία ανάλογα με το σύμμαχο (Πολωνό, Σέρβο, Μολδαβό ή Βλάχο). Οι ιππότες του στοιχείου αυτού, μπορούν κάλλιστα να αναπαραστήσουν οποιοδήποτε από τους τέσσερις διαθέσιμους συμμάχους.

ΒΑΡΥ ΙΠΠΙΚΟ

Royal Banderium
Royal Banderium
Το βασιλικό Banderium! Μέχρι τους χρόνους του Κορβίνου και ξεκινώντας από τη βασιλεία του Καρόλου του Ανδεγαυού (Ανζού), το Banderium ήταν η κύρια πηγή ιπποτών για το βασιλικό οίκο. Επανδρωνόταν από τους βαρόνους του βασιλείου οι οποίοι αμείβονταν για τις υπηρεσίες τους. Η crème de la crème της ουγγρικής ιπποσύνης λοιπόν αναπαριστάται από μείξη φιγούρων της Mirliton, της Essex και της Medus. Δεν τους έβαλα ασπίδες γιατί οι πανοπλίες τους ήταν η τελευταία λέξη στη θωράκιση, δυτικής τεχνοτροπίας και συγκεκριμένα ιταλικής και γερμανικής. Οι ανώτεροι Ούγγροι ευγενείς, συγκεντρωμένοι από όλες τις γωνιές του βασιλείου, είχαν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν καλύτερους ποιοτικά θώρακες από τους κατώτερους ευγενείς ή τους απλούς μισθοφόρους. Σε πολλά χειρόγραφα της περιόδου, οι ιππότες αυτοί δεν διέφεραν σε τίποτα από τους σύγχρονούς τους δυτικούς ιππότες.  Στην μπροστινή σειρά διακρίνονται τα λάβαρα της Δαλματίας και της Τρανσυλβανίας και στην πίσω γραμμή της Σλαβονίας και της Μολδαβίας. Είναι και τα τέσσερα ιδιοκατασκευή του Παναγόπουλου και το βάψιμο όλων των στοιχείων από τον ίδιο.

Ούγγροι ευγενείς
Ούγγροι ευγενείς
Ούγγροι ευγενείς, που αποτελούνται από φιγούρες της Essex στις οποίες κόλλησα πέντε διαφορετικούς κωδικούς ασπίδων ανατολικού μόνο τύπου (ουγγρικές και βαλκανικές). Οι ιππότες δεν είναι μόνο λογχοφόροι αλλά κραδαίνουν και ξίφη ή ρόπαλα. Τους απεικονίζω με ασπίδες για να μπορούν να ξεχωρίζουν από το βασιλικό Μπαντέριουμ στο οποίο οι ιππότες έχουν ως αμυντικό εξοπλισμό μόνο τις πανοπλίες τους. Σε όλο το στρατό, όλοι οι ιππότες εκτός του Μπαντέριουμ έχουν ασπίδες. Το λάβαρο είναι το προσωπικό εραλδικό του Ματθία του Κορβίνου, το οποίο κατασκεύασε και έβαψε όπως και τις φιγούρες, ο Παναγόπουλος. 

Πολωνοί ιππότες
Πολωνοί ιππότες
Οι Πολωνοί ιππότες ήταν διάσημοι πολεμιστές και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε πολλούς άρχοντες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Το γκρουπ τους έχει ένα λάβαρο σε κάθε βάση. Εκτός από δύο φιγούρες που είχαν ενσωματωμένη ασπίδα, στις υπόλοιπες κόλλησα ασπίδες από επτά διαφορετικά είδη! Τριγωνικές, καρδιόσχημες, ελλειψοειδείς θυρεούς, ουγγρικές και σερβικές καθώς και δυτικού τύπου. Δίνουν μια τρομερή ποικιλία που έρχεται να προστεθεί στην ποικιλία κωδικών της Essex  με μοναδικά στην κυριολεξία αποτελέσματα. Τα λάβαρα είναι των οίκων Sas, Kosciesza, Sreniawa και Rola και τα ατομικά εραλδικά των ιπποτών είναι όλα από επίσημες πηγές. Οι φιγούρες είναι όλες της Essex και το βάψιμο και η κατασκευή των λαβάρων είναι του Παναγόπουλου.

Σέρβοι ιππότες
Σέρβοι ιππότες
Οι Σέρβοι ιππότες ήταν κι αυτοί περίφημοι κατάφρακτοι ιππείς που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο σε διάφορους χριστιανούς ηγεμόνες αλλά ακόμα και στους Οθωμανούς. Οι φιγούρες είναι μείξη Medus και Essex. Οι ασπίδες είναι κολλημένες ξεχωριστά από τέσσερα διαφορετικά είδη. Σε αντίθεση με τους Πολωνούς, προτίμησα να αναπαραστήσω τους Σέρβους  με θωρακισμένα άλογα. Χάρη στις δύο εταιρείες και στις διαφορετικές ασπίδες, η ποικιλία κι εδώ είναι εξαιρετική. Το λάβαρο είναι ιδιοκατασκευή από χαρτί του Λυμπερόπουλου και το βάψιμο των φιγούρων του Λυμπερόπουλου.ΜΕΣΟ ΙΠΠΙΚΟ


Armoured Széklers
Σέκουλοι με αλυσιδωτό θώρακα
Σέκουλοι ιππείς (Σίκουλοι, Σέκλερς). Οι Széklers ήταν μια ουγγρική μειονότητα στην ανατολική Τρανσυλβανία που διακρίνονταν για την ιππική τους δεξιοτεχνία. Μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εξίσου καλά τους ελαφρούς ιππείς όσο και τους ιππότες. Δεινοί τοξευτές αλλά και λογχοφόροι, άριστοι στην ενέδρα αλλά και στην εκ παρατάξεως μάχη, είχαν αναλάβει από τους πρώτους μεσαιωνικούς χρόνους μαζί με τους Σάξονες (Γερμανοί της Τρανσυλβανίας) να ανακόψουν την πορεία των Τούρκων προς την Κεντρική Ευρώπη. Στη λίστα του βιβλίου, διατίθενται σε 13 διαφορετικές παραλλαγές τόσο ως ελαφρύ όσο κι ως μέσο ιππικό. Τους προτιμώ στην εκδοχή του μέσου θωρακισμένου ιππικού και η καταλληλότερη φιγούρα κατά την άποψή μου στην περίπτωση αυτή, διατίθεται από τη Roundway. Το μειονέκτημα είναι η μία μόνο διαθέσιμη στάση και επιπλέον το σκληρό μέταλλο της εταιρείας που δεν επιτρέπει ούτε χιλιοστό την παρέμβαση της πένσας. Το λάβαρο είναι το γνωστό εθνικό εραλδικό της  «Terra Siculorum»· ο χρυσός ήλιος και η ασημένια σελήνη σε μπλε φόντο. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου.

Protected Széklers
Σέκουλοι με προστασία ασπίδας
Εδώ οι Széklers σε ελαφρύτερη εκδοχή ιππικού, χωρίς θώρακα με προστασία ασπίδας βαλκανικού τύπου. Χρησιμοποίησα δύο διαφορετικούς κωδικούς της Roundaway που διαθέτει για Ουσάρους. Άλλοι κραδαίνουν ξίφος κι άλλοι τόξο το οποίο είναι τροποποιημένο ακόντιο (κομμένο και λυγισμένο). Έτσι η ομάδα αποδίδει οπτικά την ικανότητα της συγκεκριμένης παραλλαγής: cavalry, protected, bow, sword. Το βάψιμο και η τροποποίηση των φιγούρων είναι του Λυμπερόπουλου.Πολωνοί βαλλιστροφόροι
Πολωνοί βαλλιστροφόροι
Πολωνικό ιππικό βαλλιστροφόρων. Ως σύμμαχοι είναι χρησιμότατοι τόσο για την ταχύτητά τους όσο και για την αποτελεσματικότητα των βολών τους. Μπορούν να παραταχθούν είτε σε μεικτό γκρουπ στη δεύτερη γραμμή με ιππότες στην πρώτη είτε χωριστά ως καθαρό μέσο ιππικό. Οι φιγούρες είναι μείξη της Essex, της Roundawy και της Mirliton. Το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου.ΕΛΑΦΡΥ ΙΠΠΙΚΟ


Μαγυάροι ιππείς
Μαγυάροι ιππείς
Η κλασική φιγούρα της Essex σε δύο στάσεις για απλούς Ούγγρους έφιππους τοξότες. Ταιριάζει ιστορικά περισσότερο με την μέση ουγγρική περίοδο αλλά δεν είναι λάθος να μπουν και στον ύστερο ουγγρικό. Πίσω αριστερά υπάρχουν και δύο φιγούρες για Κουμάνους της Minifigs· δεν έχω δει πιο άσχημα καλούπια! Οι ιππείς είναι πλακουτσωτοί, σχεδόν δισδιάστατοι.  Το  βάψιμο των φιγούρων είναι δικό μου και η επιλογή χρωμάτων είναι σύμφωνα με τα χρώματα που υπήρχαν σε εικονογραφημένα χρονικά της εποχής εκείνης. Το ελαφρύ ιππικό των Ούγγρων, είναι οι πρώτες φιγούρες που δοκίμασα να βάψω μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, χωρίς τεχνική wash, χωρίς πολλαπλές επιστρώσεις και χωρίς χόρτο στις βάσεις. Σε ελεύθερο χρόνο θα κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ρουθένιοι ιππείς
Ρουθένιοι ιππείς
Οι φιγούρες εδώ είναι της Roundway από δύο διαφορετικούς κωδικούς και ένα κωδικό της Medus. Ήθελα να παρουσιάσω ελαφρούς ιπποτοξότες όσο το δυνατόν από περισσότερες εταιρείες για να μπορώ να αποδώσω κατ' αυτόν τον τρόπο, το πλήθος των εθνοτήτων που διέθετε στο συγκεκριμένο όπλο ο ουγγρικός στρατός. Οι συγκεκριμένες φιγούρες θα μπορούσαν να αναπαραστήσουν Ρουθένιους ιππείς. Το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου.Ιάζυγες ιππείς
Ιάζυγες ιππείς
Το γκρουπ αυτό είναι μείξη Mirliton και μιας εταιρείας που δεν γνωρίζω γιατί τις δύο αριστερές βάσεις τις αγόρασα έτοιμες από προσφορά. Μπορούν να αναπαραστήσουν λόγω ενδυμασίας κάλλιστα τους Ιάζυγες ιππείς. Το βάψιμο των φιγούρων της Mirliton είναι δικό μου. 


Κουμάνοι ιππείς
Κουμάνοι ιππείς
Ελαφρύ ιππικό με ικανότητες bow-sword. Μπορούν να αναπαραστήσουν ύστερους Ούγγρους ή Κουμάνους. Είναι μείξη από Essex και Mirliton. Μεταξύ τους δένουν πολύ αρμονικά τόσο σε μέγεθος όσο και στην ίδια τη φιγούρα. Η Mirliton σε αυτό τον κωδικό έχει δύο στάσεις ενώ η Essex μόνο μία! Οπότε αναγκάστηκα με μια πένσα να αλλάξω τις στάσεις στις φιγούρες της Essex δημιουργώντας έτσι μοναδικές στάσεις. Στη δουλειά αυτή βοηθάει πολύ το μέταλλο της Essex το οποίο είναι πολύ μαλακό και αντέχει στην καταπόνηση.  Το βάψιμο των φιγούρων δικό μου. Η επιλογή των χρωμάτων έγινε με βάση τις εικονογραφήσεις μεσαιωνικών ουγγρικών κωδίκων.

Βλάχοι ιππείς
Βλάχοι ιππείς
Ελαφρύ ιππικό Βλάχων. Δεινοί τοξότες αλλά και λογχοφόροι, αποτελούν ένα από τα επίλεκτα ελαφρά ιππικά της εποχής. Χρησιμοποιώ δύο κωδικούς της Essex. Στις φιγούρες με το κουμανικό καπέλο έχω δώσει διαφορετικές στάσεις με τη βοήθεια της πένσας. Οι ασπίδες όλες του ίδιου τύπου βλάχικου / βαλκανικού. Σε αυτές τις εργασίες το μέταλλο της Essex είναι ανεκτίμητο! Το λάβαρο είναι του βλάχου βογιάρου Mircea. Όλα είναι βάψιμο του Παναγόπουλου.


Μολδαβοί ιππείς
Μολδαβοί ιππείς
Μολδαβικό ελαφρύ ιππικό. Οι φιγούρες είναι της Essex όλες με κουμανικά καπέλα αλλά με δύο ειδών ασπίδες για να φαίνεται και κάποια επιρροή από Ρωσία – Πολωνία. Ισάξιοι κι αυτοί ιππείς με τους Βλάχους.Σέρβοι Ουσάροι#1
Σέρβοι ουσάροι σε επέλαση
Οι συγκεκριμένοι σέρβοι Ουσάροι είναι μείξη τριών διαφορετικών κωδικών της Essex. Άλλες φιγούρες έχουν μανδύα κι άλλες όχι. Σε όλες έκανα παρέμβαση με πένσα και στη φιγούρα με την προτεταμένη λόγχη (δεύτερη από δεξιά) κινδύνευσα να χάσω το χέρι από την καταπόνηση του μετάλλου!  Όμως η Essex είναι ανεκτίμητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Κι ενώ είχα αρχικά μόνο μια στάση, με τις μετατροπές καμιά φιγούρα δεν είναι ίδια με την άλλη! Το βάψιμο των φιγούρων δικό μου εκτός από τις δύο πίσω αριστερά που είναι του Λυμπερόπουλου.Σέρβοι Ουσάροι#2
Σέρβοι ουσάροι
Το γκρουπ αυτό είναι μείξη Essex και Roundway. Το βάψιμο αυτών των σέρβων λογχοφόρων Ουσάρων είναι του Λυμπερόπουλου.ΒΑΡΥ ΠΕΖΙΚΟ


Βοημοί
Βοημοί δορυφόροι
Το βαρύ πεζικό στη λίστα του βιβλίου είναι είτε protected είτε armoured. Στα μεσαιωνικά χρονικά οι πεζοί αναφέρονταν ως Clipeati  και Armati. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πώς ακριβώς μάχονταν και ποιες ήταν οι μεταξύ τους διαφορές. Σε γενικές γραμμές οι Clipeati ήταν δορυφόροι με προστασία ασπίδας ενώ οι Armati ήταν βαριά θωρακισμένοι χωρίς ασπίδα που πολεμούσαν μόνοι ή σε συνεργασία με τους πρώτους.
Οι φιγούρες αριστερά είναι της Roundway, εκτός από τον τυμπανιστή που είναι της Essex και τον σημαιοφόρο που είναι τροποποιημένος δορυφόρος της Medus. Αναπαριστούν μισθοφορικό πεζικό της Βοημίας. Η τροποποίηση και το βάψιμο της σημαίας είναι του Λυμπερόπουλου και το βάψιμο των φιγούρων του ίδιου του βαφέα.

Τρανσυλβανοί
Τρανσυλβανοί δορυφόροι
Οι Τρανσυλβανοί δορυφόροι είναι φιγούρες της Roundway και ο σημαιοφόρος και ο τυμπανιστής της Essex. Το βάψιμο των φιγούρων είναι έργο του Λυμπερόπουλου. Η Roundway αντιστοιχεί δύο κωδικούς για τους Armati και τους Clipeati και την εποχή που έψαχνα για φιγούρες ήταν η μοναδική προσφερόμενη λύση. Δεν μου άρεσε όμως ο διαχωρισμός της και προτίμησα και τους δύο κωδικούς να τους αποδώσω ως Clipeati.Armati δορυφόροι
Armati δορυφόροι
Ένας σχηματισμός Armati οπλισμένων με δόρατα. Οι φιγούρες είναι μείξη της Mirliton, της Medus και της Essex με εξαιρετική αρμονία μεταξύ τους στο μέγεθος και στο σκάλισμα! Η αναπαράστασή τους από το βιβλίο των κανόνων ως Defensive spearmen είναι ατυχής. Θα έπρεπε να είναι Heavy weapon ή εναλλακτικά Offensive spearmen. Το βάψιμο είναι της Καζακίδου. Οι  Armati σε αυτό το γκρουπ αναπαριστούν την εκδοχή των δορυφόρων.


Armati με λογχοδρέπανα
Armati με λογχοδρέπανα
Ένας σχηματισμός Armati οπλισμένων με λογχοδρέπανα. Οι φιγούρες είναι όλες της Essex και το βάψιμο δικό μου. Εδώ οι Armati αναπαριστούν την εκδοχή των Heavy weapon.

Clipeati - Armati
Clipeati - Armati
Ένας μεικτός σχηματισμός Clipeati – Armati. Απηχεί -σύμφωνα με κάποια χρονικά- τον τρόπο με τον οποίον μαχόταν το ουγγρικό βαρύ πεζικό στην ύστερη περίοδο. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γκρουπ. Η μπροστινή σειρά είναι Clipeati και η πίσω σειρά Armati. Η πρώτη σειρά είναι μείξη φιγούρων της Roundway καθώς και τροποποιημένων φιγούρων της Medus και της Essex. Στην πίσω σειρά οι φιγούρες είναι μείξη Mirliton, Essex, και Medus. Το βάψιμο είναι της Καζακίδου. Στις φιγούρες Clipeati που δεν είχαν ασπίδα, κόλλησα ασπίδες βενετών δορυφόρων της Mirliton.


ΜΕΣΟ ΠΕΖΙΚΟ

Ούγγροι τοξότες
Τοξότες
Αν πάσχει από κάτι ο ύστερος Ουγγρικός είναι η έλλειψή του σε μέσο πεζικό. Διαθέτει τοξότες είτε ως ακροβολιστές είτε ως μέσο πεζικό αλλά unprotected! Είναι μια επιλογή που δύσκολα θα διάλεγα σε επίσημο παιχνίδι. Οι φιγούρες είναι της Roundway και το βάψιμο του Λυμπερόπουλου.ΕΛΑΦΡΥ ΠΕΖΙΚΟ

Τοξότες ακροβολιστές
Ούγγροι τοξότες ακροβολιστές
Υποστηρικτικό ελαφρύ πεζικό των Clipeati και Armati. Στο παιχνίδι, μπορούν να παραταχθούν είτε μόνοι τους είτε προαιρετικά με βαρύ πεζικό (mixed group) στη δεύτερη ή στην τρίτη γραμμή. Οι συγκεκριμένες φιγούρες είναι της Essex σε μια ωραιότατη ποικιλία και σκάλισμα· το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου.Βαλκάνιοι αρκεβουζιοφόροι
Βαλκάνιοι βαλλιστροφόροι
Οι Ούγγροι μπορούν επίσης να παρατάξουν ως ακροβολιστές αρκεβουζιοφόρους καθώς και βαλλιστροφόρους. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιώ φιγούρες κοινές ανάμεσα στους μεσαιωνικούς μου στρατούς· εδώ συγκεκριμένα οι φιγούρες είναι αυτές που είχα φτιάξει για τους μεσαιωνικούς Γάλλους. Οι αρκεβουζιοφόροι είναι ελαφρά ντυμένοι χωρίς κράνη ή αλυσσιδωτό καταυχένιο και βαμμένοι με «γήινα χρώματα» ώστε να μοιάζουν με Βαλκάνιους.


ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΜΑΞΕΣ


Πολεμικές άμαξες
Πολεμικές άμαξες
Ελάχιστοι στρατοί διέθεταν εκείνη την περίοδο το συγκεκριμένο όπλο. Ένας από αυτούς είναι ο ουγγρικός στρατός που υιοθέτησε τις πολεμικές τακτικές και τα όπλα των Ουσιτών επαναστατών. Τα μοντέλα και οι φιγούρες είναι της Medus και το βάψιμο του Λυμπερόπουλου. Είναι εντυπωσιακά κομμάτια αλλά την εποχή που δοκίμαζα τα διάφορα όπλα των Ούγγρων δεν μου είχαν αφήσει θετικές εντυπώσεις.


ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ


Στρατόπεδο
Στρατόπεδο
Οι σκηνές είναι της Battlezone και είναι βαμμένες από τον Λυμπερόπουλο, ενώ τα υποζύγια και οι συνοδοί τους στο κέντρο, είναι της Medus και βαμμένες από τον Παναγόπουλο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Chronica Hungarorum, 1488 (Ψηφιοποιημένο αυθεντικό χρονικό Αγγλικά/Ουγγρικά. Εξαιρετικό!)
Kepes Kronika (Ψηφιοποιημένο αυθεντικό χρονικό. Εξαιρετικό!)
Chronicon Budense (Δωρεάν Google e-Book, στα λατινικά)
Hungarian heraldy (Στα αγγλικά)
Bibliotheca Corviana Digitalis (Στα ουγγρικά, ελάχιστα λήμματα στα αγγλικά).
Pannonian Renaissance (Στα αγγλικά και ουγγρικά)
Medieval Hungary (Στα αγγλικά)
Matthias Corvinus, Wikipedia
Black Army of Hungary, Wikipedia
Hungarian History
Armies of the Middle Ages, vol. 2, by Ian Heath
ΠΑΠΥΡΟΣ - ΛΑΡΟΥΣ, λήμματα "Ματθίας Κορβίνος" και "Ιωάννης Ουνυάδης"Για παρόμοιες παρουσιάσεις με φωτογραφίες στρατών μου:
Apollonios.info

Για επαφή: Kostas Konstantoulakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου