29/8/12

Μετά τις αιματηρές απωθήσεις των επιθέσεων της Αυτοκρατορικής Φρουράς το Πρωσικό σώμα του Linhelm είχε αποκτήσει πλέον αυτοπεποίθηση. Αφού είχε κρατήσει εναντίων της Φρουράς μπορούσε να τα βάλει με οποιονδήποτε Γαλλικό σχηματισμό.

Έτσι δόθηκε η εντολή για προέλαση προς τα πλευρά του Γαλλικού Στρατού. Σύντομα το Γαλλικό 3ο σώμα της Armee du Nord βρέθηκε να φράζει τον δρόμο των Πρώσων.

Όπως αντίκριζαν το πεδίο οι Πρώσοι υπήρχαν 3 ομαλοί λόφοι στα αριστερά, ένα χωριό την δική τους δεξιά μεριά, ορισμένα χωράφια στον χώρο ανάπτυξης των Γάλλων. Επίσης στο κέντρο της Γαλλικής παράταξης, δέσποζε ένας μεγάλος ομαλός λόφος.

ΟΟΒ
 
Το Πρωσικό σώμα είχε την ίδια σύνθεση:

2 συντάγματα πεζικό γραμμής Average Veteran
4 συντάγματα πεζικό γραμμής
Average Drilled
3 συντάγματα πεζικό
Landwehr Average Conscript
1 σύνταγμα Δραγώνων
Average Veteran Shock
1 σύνταγμα Ουλάνων λογχοφόρων
Average Drilled
1 μεγάλο σύνταγμα λογχοφόρου ιππικού
Landwehr Average Conscript
2 πυροβολαρχίες 6
pdr Average Drilled
1 έφιππη πυροβολαρχία
Average Drilled
3
rifle attachments
1
artillery attachment
 
Οι Γαλλοι αμυνόμενοι είχαν
1 σύνταγμα γραμμής Average Veteran
3 συντάγματα γραμμής Average Drilled
1 μεγάλο σύνταγμα γραμμής Average Conscript
1 σύνταγμα ελαφρού πεζικού Average Veteran
1 σύνταγμα ελαφρού πεζικού Average Drilled
1 σύνταγμα θωρακοφόρων Average Drilled
2 συντάγματα oυσσάρων Average Drilled
1 σύνταγμα έφιππων κυνηγών Average Drilled
1 σύνταγμα Chevaux leger lancier γραμμής Average Drilled
2 πυροβολαρχίες 6pdr Average Drilled
1 έφιππη πυροβολαρχία Average Drilled
1 artillery attachment
1 officer attachment

Αυτήν την φορά, τόσο αριθμητικά, όσο και σε επίπεδο ευελιξίας το Γαλλικό σώμα ήταν τουλάχιστον εφάμιλλο σε ευελιξία, είχε περισσότερο ιππικό και ισοδύναμο πυροβολικό

Οι Γάλλοι παράταξαν όλα τα ελαφρά ιππικά τους σε διάταξη ακροβολισμού και μπροστά από την κύρια αμυντική τους γραμμή, στο κέντρο μια μεραχία με 3 πεζικά γραμμής (2 drilled 1 conscript) πυροβολαρχίες σε όλες τις πτέρυγες (δεξί ,κέντρο, αριστερό) ελαφρύ πεζικό (LI) στα 2 πλευρά, τους θωρακοφόρους στο δεξί όπως κοιτάνε οι Πρώσοι), ενώ στον κεντρικό λόφο τάχθηκε επίσης ένα πεζικό γραμμής
Οι Πρώσοι παρέταξαν το μεγάλο σύνταγμα Landwehr cavalry (LwCv) στο κέντρο και σε τάξη ακροβολισμού. Δεξιά του παρατάχθηκε μια μικτή μεραχία και δεξιά του 2 μεραρχίες. Το Πρωσικό σχέδιο προέβλεπε πίεση στα άκρα της Γαλλικής παράταξης και αγώνα καθυστέρησης στο κέντρο
                                                   Inf                                   Cu
          LI  Art  Inf      HArt     Inf Inf                      Art  Inf  LI   Hu
CLc                                     Hu                CaC
 
 
 
Dr  HArt    Inf Inf      Mart   Inf Inf      LwCv            Mart   Inf Inf    Uh            
                     Inf                       Inf                                              Inf
 
 
Με την έναρξη της επίθεσης η 3η μεραρχία (αριστερά) κινήθηκε άμεσα προς την Γαλλική αμυντική διάταξη, ωστόσο το πυροβολικό καθυστέρησε στο unlimbering (failed CMT σαν δεύτερη κίνηση). Στο κέντρο το Landwehr ιππικό προωθήθηκε και αυτό, καλύπτοντας μεγάλο χώρο στο κέντρο.
Ομοίως προωθήθηκαν και οι 2 μεραρχίες του αριστερού πλευρού.
 
Οι Γάλλοι άνοιξαν τον χωρό προωθόντας όλα τα ελαφρά τους ιππικά. Στο κέντρο οι Chasseur au Cheval (3ο σύνταγμα Chasseur - CaC) τους ήταν λιγότερο τολμηροί καθώς οι Landwehr υπερτερούσαν αριθμητικά. Για να αντισταθμιστεί αυτό το μειωνέκτημα, ο Hari de Chauve έδωσε εντολή στους θωρακοφόρους να συνδράμουν με σύντονες πορείες το 3ο Ουσσάρων. Πράγματι οι θωρακοφόροι κατέφτασαν και έτσι οι Landwehr υποχρεώθηκαν σε τακτική υποχώτηση.

Οι πρώτες συμπλοκές ξεκίνησαν στα αριστερά, όπου το Πρωσικό Έφιππο πυροβολικό (HArt) κινήθηκε μαζί με τους Βαριούς Δραγώνους και έφτασε κοντά στην αμυντική διάταξη των Γάλλων. Οι Γάλλοι Lancers βλέποντας τους Δραγωνους να πλησιάζουν άρχισαν να οπισθoχωρούν υπο γωνία προς το άκρο αριστερό του πεδίου όπου υπήρχε ένας ομαλός λόφος. Έτσι, το ελαφρύ πεζικό των Γάλλων (επίσης σε τάξη ακροβολισμού) άρχισε να δέχετε πυρά απο το πυροβολικό, ενώ σύντομα κατέφθασαν και τα 3 Πρωσικά συντάγματα πεζικού. Οι Γάλλοι έστειλαν ενισχύσεις 1 σύνταγμα πεζικού γραμμής και τους Ουσσάρους του κέντρου τους, ενώ οι Πρώσοι διοχέτευσαν πεζικού βετεράνων (Leib Regiment) . Η ανταλλαγή βολών σε γενικές γραμμές πήγαινε υπέρ των Πρώσων και οι Γάλλοι άρχισαν να χάνουν επίπεδα συνοχής.

Στα δεξιά, οι Ουλάνοι(Uh) διέβησαν το χωριό και έφτασαν κοντά στις Γαλλικές γραμμές. Ταυτόχρονα το πεζικό πλησίαζε την Γαλλική αμυντική γραμμή, δεχόμενο πλήγματα από το ταγμένο Γαλλικό πυροβολικό. Έτσι το 6o Πρωσικό σύνταγμα έχασε συνοχή. Ωστόσο, η προέλαση συνεχίστηκε. Το πυροβολικό της μεραρχίας, προκειμένου να βοηθήσει τους πιεζόμενους Landwehr λογχοφόρους του κέντρου, στόχευσε τους θωρακοφόρους και κατάφερε να τους επιφέρει πλήγματα τα οποία προκάλεσαν πτώση συνοχής.

Η μάχη είχε ανάψει για τα καλά, και στον αγώνα μπήκαν και τα συντάγματα του κέντρου. Εκεί οι Γάλλοι διέθεταν τοπική αριθμητική υπεροχή, καθώς το Πρωσικό Leib Regiment είχε λάβει εντολή να συνδράμει την επίθεση στα αριστερά. 3 Γαλλικά συντάγματα πεζικού (1 από αυτά Conscript) , 2 ιππικού και 1 πυροβολαρχία προέλασαν εναντίων 2 συνταγμάτων πεζικού (1απο αυτά Landwehr), 1 πυροβολαρχίας και 1 ιππικού Landwehr. Ωστόσο, οι Πρώσοι δεν πτοήθηκαν. Με θεριστικά πυρά πυροβολικού και μουσκέτων έριξαν την συνοχή των 2 προελαυνόντων Γαλλικών συνταγμάτων. Μετά από λίγο τα Γαλλικά πυρά δεν προκαλούν ιδιαίτερη ζημιά, ωστόσο νέα θεριστικά Πρωσικά πυρά ξαναρίχνουν την συνοχή των Γάλλων οι οποίοι βλέπουν το κέντρο τους έτοιμο να καταρρεύσει! Υποχρεώνονται λοιπόν με περάσουν ανάμεσα απο τα wavering συντάγματα γραμμής τους conscipts για να αποφύγουν την κατάρρευση. Και αυτοί όμως με τα πρώτα συγκεντρωτικά πλέον πρωσικά πυρά χάνουν συνοχή.

Προκειμένου να προστατεύσει το πλευρό των Πρωσικών συνταγμάτων του κέντρου που κερδίζουν, το μεγάλο σύνταγμα Landwehr ιππικού του κέντρου, έχοντας αλλάξει σχηματισμό από skirmish σε tactical, επιτέθηκε στους Chasseur au Cheval που ήταν ακόμα σε skirmish order. Όπως ήταν αναμενόμενο οι Θωρακοφόροι αναχαίτισαν και αυτοί προκειμένου να συνδράμουν τους Κυνηγούς, ωστόσο δεν είχαν κατορθώσει ακόμα να ανακτήσουν πλήρη συνοχή απο τα προηγούμενα πυρά πυροβολικού. Στην μάχη που ακολούθησε οι Chasseurs με τους Landwehr ήρθαν ισοπαλία (απο 1 πλήγμα), ενώ οι θωρακοφόροι πέρασαν 4 πλήγματα έναντι 3 που δέχτηκαν. Συνολικά, οι Chasseurs έμειναν steady, οι Θωρακοφόροι έπεσαν 1 επίπεδο συνοχής, ενώ οι Landwehr έπεσαν 2 επίπεδα συνοχής. Οι Θωρακοφόροι υποχώρησαν αλλά το ίδιο υποχρεώθηκαν να κάνουν και οι Landwehr οπότε οι Chasseurs καταδίωξαν.
Ελάχιστα πίσω από την ιππομαχία βρισκόταν ένα από τα πρωσικά συντάγματα γραμμής που έπλητταν το Γαλλικό κέντρο και ετοιμαζόντουσαν για έφοδο δια της λόγχης εναντίων των Γαλλων κλονισμένων Conscripts. Η καταδίωξη των Chasseurs ήταν τόσο κοντά που δεν έδωσε στο Πρωσικό πεζικό την δυνατότητα αντίδρασης με αποτέλεσμα να χάσει άμεσα συνοχή και να μην μπορέσει καν να δοκιμάσει να σχηματίσει τετράγωνα. Στην μάχη που ακολούθησε οι Chasseurs καταπατούν τους Πρώσους πεζούς οι οποίοι όντας wavering τρέχουν να γλυτώσουν πίσω από τους Landwehr cavalry. Οι Chasseurs συνεχίζουν την καταδίωξη και πέφτουν πάνω στους wavering από την ιππομαχία Landwehr cavalry οι οποίοι σπάνε! Δραματική ανατροπή την οποία ολοκληρώνει η ανάκτηση 1 επιπέδου συνοχής απο Γαλλικό σύνταγμα πεζικού εβρισκόμενο πίσω από τους conscripts και απο wavering γίνεται steady. Σαν επιστέγασμα οι Γάλλοι conscripts ρίχνουν την συνοχή των Πρώσων Landwehr που πλέον μετά την υποχώρηση του διπλανού τους πεζικού είναι εκτεθειμένοι

Όσο εξελίσσεται η μάχη στο κέντρο οι Πρώσοι επιτέθηκαν με τόσο με τους Δραγώνους τους εναντίων των Γάλλων Chevaux leger lancier αριστερά, όσο και με τους Ουλάνους τους στους Γάλλους Ουσσάρους δεξιά. Και οι 2 μάχες ήρθαν ισόπαλες με τα ιππικά και των 2 να γίνονται wavering. Ωστόσο τα αμυνόμενα ιππικά υποχρεώνονται σε υποχώρηση. Ταυτόχρονα, ενώ η Πρωσική προέλαση στα αριστερά πήγαινε καλά, μέσα σε 2 γύρους επικεντρωμένα Γαλλικά πυρά, εκμεταλλευόμενα και Πρωσικά λάθη προώθησης, σπάνε ένα σύνταγμα πεζικού το οποίο είχε πλησιάσει την Γαλλική γραμμή σε musket range. Η υποχώρηση του συμπαρέσυρε και ένα σύνταγμα πεζικού Landwehr. Στο ίδιο σημείο, το ελαφρύ πεζικό των Γάλλων έκανε πολύ καλή δουλειά, απασχολώντας τα πυρά πυροβολαρχίας και πεζικού.

Μέσα σε 1 γύρο λοιπόν ενώ όλα πήγαιναν περίφημα για τους Πρώσους, βρέθηκαν με κλυδωνιζόμενο κέντρο και με την επίθεση αριστερά να έχει ανακοπεί με αιματηρό τρόπο. 3 συντάγματα σπασμένα και 3 ακόμα wavering!

O Georg von Linhelm βλέποντας το φάσμα της ήττας να πλησιάζει, ανέλαβε δράση. Πλησίασε το σχεδόν ηττημένο κέντρο και ανέβασε την συνοχή του πεζικού που είχε δεχτεί την κρούση των Chasseurs. Επιπλέον εντάχθηκε στο 6ο σύνταγμα Landwehr του Kurmark που αντιμετώπιζε την μεγάλη μονάδα Γάλλων Conscripts. Και μόνο η εμφάνιση του Σωματάρχη αρκούσε για να αναπτερωθεί το ηθικό τους. Με τον συνδυασμό των πυρών Landwehr και πυροβολαρχίας, οι Γάλλοι conscripts σπάνε και με την υποχώρηση τους παρασέρνουν τους wavering πεζούς που ήταν λίγο ποιο πίσω.

Βλέποντας ότι τώρα το Γαλλικό κέντρο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, οι Chasseurs κάνουν about face και πλησιάζουν στο το 6ο Kurmark προετοιμαζόμενοι για έφοδο. Επειδή είναι πολύ κοντά στο πεζικό, εαν το πεζικό δεν κατορθώσει να σχηματίσει τετράγωνο θα χάσει 2 επίπεδα συνοχής, θα καταρρεύσει, ενώ η διπλανή Πρωσική πυροβολαρχία θα κατακοπεί απο την σίγουρη καταδίωξη των Chasseurs. Αν σχηματίσει τετράγωνο θα τους απωθήσει. Για να μπορέσει ωστόσο να επιτεθεί το Γαλλικό ιππικό πρέπει πρώτα να περάσει CMT (όντας spent).  Όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Για να βοηθήσουν τo 6o Kurmark το σύνταγμα που είχε υποχωρήσει από την αρχική έφοδο των Chasseurs, τώρα πλησιάζει στα νώτα τους και σε musket range.

Και η επίθεση ξεκινάει! Οι Chasseurs περνάνε το τεστ και εκτελούν την έφοδο. Το 6ο Kurmark με την βοήθεια του Σωματάρχη Linhelm σχηματίζει τετράγωνο και έχει βάσιμες ελπίδες ότι τόσο με τα δικά του όσο και με support πυρά πλευρικά πυρά του φίλιου πεζικού θα σταματήσει τους Chasseurs. Και όμως, οι Chasseurs περνώντας από το πυκνό πυρ και περνώντας νέα δοκιμασία CMT πέφτουν πάνω στο τετράγωνο και διατηρούν κάποιες ελπίδες για νίκη καθώς το τετράγωνο είναι 1 επίπεδο συνοχής κάτω απο πιο πριν. Ωστόσο απωθούνται χάνοντας 1 επίπεδο συνοχής και έτσι το Πρωσικό κέντρο πλεον σταθεροποιείται. Το αντίστοιχο Γαλλικό καταρρέει αφού δεν υπάρχουν πλέον πεζικά για να σταματήσουν τους Πρώσους και οι Chasseurs είναι πλέον εξαντλημένοι.

Ενώ η μάχη στο κέντρο μαίνεται, στο δεξί η υποχώρηση των Γάλλων Ουσσάρων, έδωσε την δυνατότητα στους Ουλάνους να διώξουν τους Γάλλους ακροβολιστές απο τα 2 Γαλλικά αμυνόμενα συντάγματα (τα πυρά του medium range για τα reformed πεζικά αναπαριστούν την έξοδο των ακροβολιστών απο την κύρια γραμμή. Η παρουσία εχθρικού ιππικού μειώνει σημαντικά αυτήν την αποτελεσματικότητα) . Έτσι τα 3 επερχόμενα Πρωσικά πεζικά, άρχικά μπόρεσαν να  προκαλέσουν μεγάλη φθορά στους Γάλλους, να σπάσουν το 1 σύνταγμα, να κάνουν wavering άλλο ένα και την πυροβολαρχία που τα υποστήριζε.

Και στο αριστερό όμως, μετά την φυγή των 2 Πρωσικών συνταγμάτων, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε. Το Leib Regiment δικαιολόγησε πλήρως την φήμη του, αφού με δραστικά πυρά έκανε έριξε 1 επίπδεο συνοχής τους Γάλλους Ουσσάρους που ήταν κοντά του. Αμέσως μετά, ένα Γαλλικό σύνταγμα έχοντας σπάσει τους αντιπάλους του μπροστά του, κινήθηκε στο πλευρό του Leib  regiment και με πλευρικά πυρά το έριξε 1 επίπεδο συνοχής (πλευρικά πυρά έχουν + PoA). Ωστόσο εξέθεσε και αυτό με την σειρά του τα πλευρά του σε Πρωσικά πυρά και έχασε ένα επίπεδο συνοχής. Το Leib έριξε νέα ομοβροντία μουσκέτων στους Ουσσάρους κάνοντας τους wavering και έστρεψε μέτωπο προς το Γαλλικό σύνταγμα που ήταν στο πλευρό του.  Αυτό ενείχε ρίσκο γιατί τον επόμενο γύρο ενδεχομένως ο Hari de Chauve θα δοκίμαζε να ανεβάσει την συνοχή τους και να γίνουν απειλητικοί.
 Όλα πήγαν κατ'ευχήν για τους Πρώσους. Το Leib Regiment με δραστικά πυρά (musket range) και τα πλευρικά πυρά του άλλου Πρωσικού πεζικού σπάνε το Γαλλικό σύνταγμα! Η φυγή των Γάλλων εκθέτει την πυροβολαρχία τους στα αριστερά. Αν οι Ουσσάροι ανεβούν επίπεδο συνοχής θα απαγορεύσουν την επίθεση του Leib στα πλευρά της πυροβολαρχίας. Ο Chauve όμως αποτυγχάνει να ανυψώσει το ηθικό των Ουσάρων και το Leib εκτελεί την έφοδο καταλαμβάνοντας τα κανόνια.

Κάπου εκεί, έπεσε η νύχτα. Οι Γάλλοι ήταν σε υποχώρηση σε όλο το πεδίο της μάχης με βαρύτατες απώλειες (5 συντάγματα broken 3 wavering, 2 spent).  Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο Army Combat Value 16 είχαν χάσει 15 attrition

Βαριές απώλειες είχαν και οι Πρώσοι (3 broken, 1 wavering, 2 spent). Σε σύνολο ACV 16 είχαν χάσει 9 attrition

Μία Marginal Victory για τους Πρώσους

Συμπεράσματα/Εντυπώσεις
1. Πρώτη φορά προχωρήσαμε τόσο πολύ. Η μάχη άλλαξε χέρια 4 φορές σε διαδοχικούς γύρους πριν κλέισει στην πλευρά των Πρώσων.
2. Υπήρχαν σημεία με ιδιαίτερο σασπένς ειδικά στο κέντρο όπου η παρέμβαση του Πρώσου Σωματάρχη το έσωσε απο την πλήρη κατάρρευση.
3. Οι ιππομαχίες ήταν ιδιαίτερα σύντομες και αιματηρές. Μετά τις πρώτες κρούσεις τα ιππικά χάνουν σημαντικό μέρος της αποτελεσματικότητας τους
4. Προσωπικά μου έδωσε ωραίο feeling Ναπολεόντειας Μάχης
5. Πιστεύω ότι με τον Χάρη έχουμε ένα σχετικά καλό επίπεδο γνώσης του βασικού μηχανισμού. Σίγουρα κάνουμε ακόμα λάθη, αλλά όσο προχωράμε αυτά μειώνονται
6. Μένει να δουλέψουμε και στην στρατηγική και στην μανούβρα.
Author:  Λινάρδος Γιώργος

1 σχόλιο: