3/8/12

Ordonnance French and Medieval French

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ 1445 και ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ

FOG army list: 'Storm of Arrows', Ordonnance French and Medieval French


Ο French Ordonnance είναι ο πρώτος μεγάλος στρατός που ξεκίνησα να φτιάχνω το 1997 και που ολοκληρώθηκε(;) το 2010. Αρχικά ξεκίνησα να φτιάχνω τους Ιωαννίτες Ιππότες αλλά στην πορεία, αποφάσισα να τους γυρίσω σε μεσαιωνικούς Γάλλους και τέλος κατέληξα στον Τακτικό Γαλλικό του Διατάγματος του 1445.
Ως εκ τούτου πολλές φιγούρες δεν είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε βαμμένες ή στημένες πάνω στις βάσεις τους και κάποια εραλδικά είναι γενικής χρήσης. Με τα στοιχεία αυτά μπορώ να παρατάξω είτε Medieval French (1300-1445) είτε French Ordonnance (1445-1500) από το βιβλίο «Storm of Arrows». Οι πανοπλίες των ιπποτών είναι της ύστερης περιόδου οπότε οι μεσαιωνικοί Γάλλοι θα αναπαρίστανται καλύτερα από το 1400 και μετά.
Οι αρχικές φιγούρες ήταν αποκλειστικά της Tabletop (σημερινή Medus), κατόπιν άρχισα να συμπληρώνω από την Essex, τη Roundaway και Alain Toullier. Υπάρχουν και κάποιες σκόρπιες φιγούρες που τις απέκτησα από καλαθάκι προσφορών χωρίς να γνωρίζω (ή να θυμάμαι) ποιας εταιρείας είναι. Η Medus έχει φιγούρες σε ωραίες στάσεις και σε ικανοποιητική ποικιλία. Όμως κάποιες φιγούρες παρότι όμορφες, είναι δυσανάλογες ως προς τον οπλισμό και τα άλογά τους. Χαρακτηριστικός είναι ένας ιππότης της, που φαίνεται σαν να ιππεύει γαϊδούρι και να κρατά αντί λόγχης δοκάρι σκαλωσιάς. Η Essex έχει καταπληκτικές αναλογίες στους ιππότες της αλλά σε κάποιους κωδικούς, έχει  ίδιες στάσεις. Τα άλογά της όμως είναι πραγματικά ντεστριέ!
Τον στρατό ξεκίνησα να τον βάφω με τον Γιώργο Πιστώφ, κατόπιν συνέχισα με τον Ανδρέα Παναγόπουλο και τέλος με τον Αντώνη Λυμπερόπουλο. Αρκετές φιγούρες έχω βάψει κι ο ίδιος ως συμπληρώματα σε βάσεις μετά τον ερχομό των νέων κανόνων αρχαιότητας: «Field of Glory».

Σημείωση: Πάνω στις φιγούρες μπορείτε να κάνετε κλικ για να τις δείτε σε μεγέθυνση. Με πίσω βελάκι επιστρέφετε ξανά στο άρθρο. Αν έχετε Chrome, κάνοντας κλικ σας εμφανίζεται ένα άλμπουμ με όλες τις φωτογραφίες του άρθρου, οπότε για να επιστρέψετε στο άρθρο πατάτε το ‘Χ’ πάνω δεξιά στην οθόνη. (Best viewed in Chrome).ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ
C -in- C & sub-commanders
C-in-C and sub-commanders

Τις 4 αυτές βάσεις τις χρησιμοποιώ ως στρατηγούς. Οι δύο σημαιοφόροι της πίσω σειράς καθώς και ο στρατηγός της πίσω σειράς είναι βάψιμο του Πιστώφ ενώ οι υπόλοιπες εννιά δικό μου. Όλες οι φιγούρες είναι της Essex. Οι σημαίες είναι μεταλλικές της ίδιας της φιγούρας.

ΙΠΠΙΚΟ
Φυσικά όταν λέμε γαλλικό ιππικό εννοούμε … βαρύ ιππικό. Ελαφρύ ιππικό ούτε για δείγμα. Υπάρχει και ένας αριθμός protected ιππικού λογχοφόρων αλλά είναι δύσκολο σώμα κι εύκολος στόχος των αντίπαλων τοξοτών.
Ordonnance Men - at - Arms
Ordonnance Men-at-arms
Και οι 4 βάσεις είναι βάψιμο Πιστώφ και όλες οι φιγούρες της Essex. Το μπροστινό κόκκινο λάβαρο είναι ιδιοκατασκευή του Πιστώφ ενώ τα υπόλοιπα είναι έτοιμα αυτοκόλλητα λάβαρα. Οι βάσεις ιπποτών θα έπρεπε αν θέλαμε να είμαστε ιστορικά ακριβείς να έχουν μόνο ένα ιππότη, ένα ελαφρύτερο λογχοφόρο κι ένα έφιππο τοξότη. Εναλλακτικά θα μπορούσα να βάλω μια βάση έφιππων τοξοτών, μια βάση ελαφρύτερων λογχοφόρων, μια βάση τριών ιπποτών και μια βάση με 1 φιγούρα αρχηγού, 1 φιγούρα λαβαροφόρου και 1 φιγούρα υπηρέτη (page). Παιχνιδιστικά η τελευταία σκέψη δεν βόλευε οπότε συμβιβάστηκα ως εξής: Όπου βάση με 3 ιππότες και 3 λάβαρα είναι superior ενώ ιππότες χωρίς λάβαρα είναι average.

Feudal Men - at - Arms
Feudal Men-at-arms
Φεουδαρχικοί ιππότες: άτακτοι ευγενείς, απομεινάρι μιας παλιάς εποχής σε ένα στρατό που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Φιγούρες της Essex και δικό μου βάψιμο. Οι σημαίες είναι από εκτυπωμένο χαρτί και βαμμένο στα ίδια χρώματα.

Italian Men -at- Arms
Italian Men-at-arms
Κοντοτιέροι μιλανέζοι μισθοφόροι. Οι φιγούρες είναι της Medus τριών διαφορετικών κωδικών. Ωραία ιστορικότητα και κίνηση! Δυστυχώς ο σκαλιστής σε άλλο κωδικό έχει κοντάρι σαν οδοντογλυφίδα και σε άλλο σαν δοκάρι. Παρόλα αυτά είναι από τις αγαπημένες μου φιγούρες. Οι πανοπλίες είναι τελευταία λέξη της μιλανέζικης τεχνοτροπίας και με στοιχεία γερμανικής. Το βάψιμο είναι του Πιστώφ.
Mounted longbowmen
Mounted longbowmen

Οι φιγούρες είναι της Essex και το βάψιμο του Παναγόπουλου. Η επιλογή της φιγούρας έγινε  καθαρά βάσει των τότε κανόνων αρχαιότητας του DBM. Με τους κανόνες του FOG η φιγούρα από μόνη της δεν είναι καλή πάνω σε ένα στοιχείο αλλά μπορεί να σταθεί μόνο σε συνδυασμό με λογχοφόρους.

Valets de guere
Valets de guere

Σε αυτή τη φωτογραφία οι φιγούρες είναι και πάλι Essex και το βάψιμο του Λυμπερόπουλου. Οι Valets de guere, είναι σωστότερη επιλογή μοντελιστικά ως αναβάθμιση των τοξοτών σε ιππικό λογχοφόρων. Ίσως όμως η μείξη αυτών των δύο θα ήταν ακόμα καλύτερη. Δηλαδή δύο φιγούρες λογχοφόρων κι ενός έφιππου τοξότη ώστε να αναπαριστά και τη δυνατότητα της αφίππευσης από λογχοφόρο σε τοξότη που γινόταν έως το 1465.

ΒΑΡΥ ΠΕΖΙΚΟ

Dismounted generals
Dismounted generals
Αφιππευμένα στοιχεία στρατηγών. Μείξη φιγούρων Essex και Medus. Βάψιμο δικό μου. Η αφίππευση των Ordonnance, Feudal και  Italian Men-at-arms καθώς και των Ordonnance longbowmen, γίνεται έως και το 1465. Δεν μπορούν δηλαδή να βρεθούν μαζί με τους Ελβετούς μισθοφόρους.

Dismounted Ordonnance Men -at- Arms
Dismounted Ordonnance men-at-arms

Αφιππευμένοι ιππότες Ordonnance. Οι φιγούρες είναι της Medus και το βάψιμο του Παναγόπουλου.


Dismounted Feudal Men -at- Arms
Dismounted Feudal Men-at-arms

Αφιππευμένοι φεουδαρχικοί ιππότες. Φιγούρες της Medus και της Essex, βάψιμο της βάση μπροστά αριστερά του Πιστώφ και των υπολοίπων τριών βάψιμο δικό μου.

Dismounted Italian Men -at- Arms
Dismounted Italian Men-at-armsΑφιππευμένοι κοντοτιέροι Μιλανέζοι. Οι Φιγούρες της Medus, βάψιμο του Παναγόπουλου.


Voulgiers
Voulgiers
Οι Polearmsmen είναι είτε average άτακτοι (που ήταν συνήθως μισθοφόροι ή στρατιώτες φεουδαρχών) είτε poor τακτικοί (συνήθως πολιτοφυλακή). Σε αυτή τη φωτογραφία, οπλισμένοι Voulgier με λόγχη langue de boeuf (βοϊδόγλωσσα) αναπαριστούν τους άτακτους. Οι φιγούρες είναι της Essex, το βάψιμο των δύο αριστερών βάσεων δικό μου ενώ των δύο δεξιών του Παναγόπουλου.Polesarmsmen
Polesarmsmen
Στην φωτογραφία αυτή, απεικονίζονται οι τακτικοί οπλισμένοι με λογχοδρέπανα που είναι φιγούρες της Essex και βάψιμο του Παναγόπουλου.
Spearmen
Spearmen

Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι είναι Essex και το βάψιμο του Πιστώφ.


French pikemen and halberdiers
French pikemen and halberdiers

Γάλλοι σαρισσοφόροι. Με τις μεταρρυθμίσεις του Διατάγματος, το γαλλικό πεζικό προσπάθησε να αντιγράψει το ελβετικό πρότυπο. Στις πρώτες γραμμές βρίσκονταν λογχοδρεπανηφόροι και ακολουθούσαν σαρισσοφόροι. Φυσικά οι επιδόσεις τους δεν ήταν ανάλογες με αυτές των Ελβετών γι’ αυτό και είναι poor pikemen στη λίστα. Οι φιγούρες είναι Essex και Roundway∙ το βάψιμο του Λυμπερόπουλου.

Swiss pikemen
Swiss pikemen
Ελβετοί μισθοφόροι, το κορυφαίο πεζικό της εποχής! Οι ανίκητοι! Στη φωτογραφία ξεχωρίζουν στις πρώτες γραμμές οι κίτρινοι Uri και οι κόκκινοι Bern· οι «ταύροι» και οι «αρκούδες». Οι φιγούρες είναι της Essex και μιας εταιρείας που δεν αναγνωρίζω ενώ το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου με δικά μου συμπληρώματα. Όταν παρατάσσω όλους τους Ελβετούς μαζί με Γάλλους σαρισσοφόρους, τότε στις δύο πρώτες βάσεις των Ελβετών βάζω βάσεις θωρακισμένων και στις δύο πίσω αθωράκιστων σαρισσοφόρων. 
ΜΕΣΟ ΠΕΖΙΚΟ

Ordonnance longbowmen #1
Ordonnance longbowmen #1

Οι τοξότες της μεταρρύθμισης του Διατάγματος, φέρουν μακρά τόξα και είναι στο παιχνίδι, ισάξιοι των Άγγλων. Σε αυτή τη φωτογραφία είναι dismounted longbowmen της Medus και βάψιμο του Ανδρέα Παναγόπουλου.

Ordonnance longbowmen #2
Ordonnance longbowmen #2

Σε αυτή, οι longbowmen είναι μείξη της Roundaway και της Essex με βάψιμο του Αντώνη Λυμπερόπουλου.
Franc archers
Franc archers

Οι «Francs archers», ήταν κυρίως εθελοντές που απαλλάσσονταν από τη φορολογία. Εδώ διακρίνονται εθελοντές από το Παρίσι (κυανέρυθροι) και τη Μασσαλία (κυανόλευκοι). Αν και poor, μπορούν να υπερασπιστούν ένα έδαφος μια χαρά και ως οκτάδα υπό συνθήκες μπορούν να βγουν στο ανοικτό έδαφος. Οι φιγούρες είναι μείξη Essex και Medus και το βάψιμο δικό μου εκτός  τεσσάρων φιγούρων χωρίς τα εραλδικά, που είναι του Πιστώφ.
Genoese crossbowmen
Genoese crossbowmen
Η βαλλίστρα είναι βασικό όπλο στην εποχή αυτή. Έχουμε τακτικούς βαλλιστροφόρους πολιτοφυλακής ή Ιταλούς μισθοφόρους, άτακτους μισθοφόρους ή φεουδαρχικούς και ακροβολιστές Γασκώνους. Εδώ είναι Γενοβέζοι τακτικοί βαλλιστροφόροι. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου. Οι φιγούρες είναι της Medus.

French crossbowmen
French crossbowmen
Τακτικοί Γάλλοι, μείξη Essex με Medus και βάψιμο δικό μου.
Feudal crossbowmen
Feudal crossbowmen
Άτακτοι φεουδαρχικοί, φιγούρες της Medus  και βάψιμο του Πιστώφ.


Mercenaries crossbowmen
Mercenaries crossbowmen
Άτακτοι μισθοφόροι, φιγούρες Medus και μια άγνωστη εταιρεία και βάψιμο του Παναγόπουλου.


ΕΛΑΦΡΥ ΠΕΖΙΚΟ

Bidets
Bidets

Οι Bidets ακοντιστές είναι μείξη φιγούρων Medus και Essex. Η Medus διαθέτει καλύτερη, λεπτεπίλεπτη φιγούρα με δύο ακόντια ενώ η Essex έχει πιο σωματώδεις ακοντιστές, γενικής χρήσης με ένα ακόντιο. Το βάψιμο είναι του Πιστώφ.


Gascons
Gascons
Οι Γασκώνοι βαλλιστροφόροι, είναι μείξη Medus με Essex και βάψιμο Πιστώφ.

Swiss handgunners
Swiss handgunners
Ελβετοί βαλλιστροφόροι. Οι κλόουν του στρατού. Βαμμένοι από τον Παναγόπουλο σε μια τρελή ποικιλία χρωμάτων. Κάθε φιγούρα έχει στα ρούχα της τουλάχιστον 6 διαφορετικά χρώματα και καμιά φιγούρα δεν είναι ίδια με κάποια άλλη! Η εταιρεία είναι η Roundway.French handgunners #1
Handgunners #1
Πρώιμοι αρκεβουζιοφόροι. Είναι λόγω αλυσιδωτού ή εφαπλωματοποιημένου θώρακα protected. Μείξη Alain Toullier, Medus και μια εταιρεία που δεν θυμάμαι! Βάψιμο Παναγόπουλου.French handgunners #2
Handgunners #2

Αρκεβουζιοφόροι unprotected της Essex. Βάψιμο Πιστώφ.ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

Organ guns
Organ guns
Ελαφρά κανόνια και συγκεκριμένα, organ guns. Οι φιγούρες είναι της Medus και το βάψιμο του Πιστώφ.

Cannons
Cannons

Βαριά κανόνια, φιγούρες Essex και βάψιμο Πιστώφ.

Heavy cannons
Heavy cannons

Μια και μιλάμε για βαριά κανόνια! Βάψιμο κανονιού του Πιστώφ, οι φιγούρες είναι Πιστώφ και μια δική μου.Mortars
Mortars

Και όλμους πολιορκίας διαθέτουμε! Οι φιγούρες είναι της Essex και το βάψιμο του Πιστώφ.


ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Camp
Camp
Το στρατόπεδο με ιπποκόμους και υποζύγια. Οι φιγούρες της Essex, το βάψιμο του Παναγόπουλου.


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ

Pavisiers
Pavisiers
Ασπιδοφόροι «pavisiers». Είναι το επίλεκτο βαρύ μεσαιωνικό πεζικό προ του Διατάγματος. Ως heavily armoured μπορούν να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε ίλη ιπποτών. Συνάμα μπορούν να αντιπαρατεθούν επιτυχώς σε οποιοδήποτε βαρύ πεζικό και είναι σχεδόν άτρωτοι από εχθρικές βολές. Κρίμα που δεν υφίστανται ως σώμα στην περίοδο του τακτικού Γαλλικού.
Brigans
Brigans
Brigans· λέξη συνώνυμη με το ληστή. Φιγούρες της Essex, βάψιμο δικό μου και του Παναγόπουλου (3 φιγούρες πίσω αριστερά).


Ribauds
Ribauds
Ribauds και οπλισμένοι χωρικοί. Φιγούρες της Essex και βάψιμο του Λυμπερόπουλου· είναι χρήσιμοι για προστασία του στρατοπέδου και για να αυξάνουν το μέγεθος του στρατού.Για παρόμοιες παρουσιάσεις με φωτογραφίες στρατών μου:
Apollonios.info

Για επαφή: Kostas Konstantoulakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου