18/9/12

After Action Report

 

Σοβιετικοί εναντίον Αμερικανών - 1967 (What If)

THE UNTOLD BATTLE
Το Σάββατο 15/ 9 πραγματοποιήθηκε η μάχη με το σύστημα κανόνων BGMR που είχαμε αναγγείλει στο blog μεταξύ Σοβιετικoύ Πεζικού και Αμερικανών Πεζοναυτών.

Οι αντίπαλοι:
Οι αντίπαλες δυνάμεις εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης με τις παρακάτω συνθέσεις:

USA (United States Marine Corps -1967)
Διοικητές: George Pakton, Nick Miliors 

2 Λόχοι πεζοναυτών με ΤΟΜΠ (26 στοιχεία πεζικού και 14 ΤΟΜΠ) 
1 Διμοιρία Αναγνώρισης (5 jeep και 5 στοιχεία πεζικού και 2 A/T οχήματα) 
1 Διμοιρία Διοίκησης (2 Τεθωρακισμένα οχήματα και 2 στοιχεία πεζικού και 2 στοιχεία όλμων των 81mm) 
1 πυροβολαρχία των 105mm
1 αντιτορπιλικό με πυρά υποστήριξης  
Αεροπορική υποστήριξη (επίπεδο 3)

USSR (Soviet - Cat 1 Mech Motor Rifle Regt. -1967)
Διοικητές: Ivan Fasulov, Vagely Miliarakov

1 Διμοιρία Διοίκησης (2 Τεθωρακισμένα οχήματα και 2 στοιχεία πεζικού)
2 Λόχοι πεζικού με ΤΟΜΠ (20 στοιχεία πεζικού και 20 ΤΟΜΠ) 
1 Λόχος Αναγνώρισης (3 ελαφρά άρματα και 6 Τεθωρακισμένα οχήματα και 3 στοιχεία πεζικού σε μοτοσυκλέτες) 
1 Διμοιρία AA (2 Α/Κ ΑΑ με radar) 
2 πυροβολαρχίες των 122mm 
Αεροπορική υποστήριξη (επίπεδο 2)

Η μάχη:

Η μάχη ήταν τύπου encounter δηλαδή οι δύο αντίπαλοι συναντιόνται στο πεδίο της μάχης χωρίς να υπάρχει κάποια προετοιμασμένη άμυνα από καμία πλευρά.

Την πρωτοβουλία της επιλογής για πρώτη κίνηση ή επιλογή φίλιας πλευράς τραπεζιού πήραν οι Σοβιετικοί και αποφάσισαν να παίξουν πρώτοι.
Οι Αμερικάνοι επέλεξαν την πλευρά που ήθελαν και τοποθετήθηκαν οι Αντικειμενικοί Σκοποί.


Οι μονάδες αναγνώρισης σύμφωνα με τους κανόνες, έχουν την δυνατότητα να εμφανιστούν από τον 1ο γύρο. Οι δύο αντίπαλοι λοιπόν ξεκίνησαν με τους αναγνωριστές τους να προπορεύονται και προσπάθησαν να πιάσουν θέσεις που θα τους προσέφεραν σημεία παρατήρησης και βολής. Οι δύο αντίπαλες μονάδες αναγνώρισης εισήλθαν ανατολικά στον ίδιο άξονα κίνησης και αντίθετα με αποτέλεσμα σύντομα  να είναι αντιμέτωπες και να αλληλοεντοπιστούν. Εκεί υπήρξε μια κατάσταση αναμονής και από τις δύο πλευρές.

Στην δυτική πλεύρα - όπου οι Σοβιετικοί είχαν επιλέξει να επιτεθούν με τους 2 λόχους πεζικού τους -αντιμετώπιζαν ένα λόχο πεζοναυτών που με τα πρώτα πυρά οχυρώθηκε αμέσως στο παρακείμενο δάσος. Αυτός ήταν ουσιαστικά και ο «καυτός» τομέας ολόκληρης της μάχης.

Οι δύο σοβιετικοί λόχοι πεζικού εφόρμησαν μπροστά χωρίς να υπολογίζουν τις απώλειες. Οι Αμερικάνοι υπό την προσωρινή ασφάλεια που τους παρείχε το δάσος καλούσαν απεγνωσμένα πυροβολικό και αεροπορία προς υποστήριξή τους.
  
Τα πρώτα αμερικανικά πυρά του πυροβολικού δεν κατάφεραν άμεσα απώλειες στους Σοβιετικούς. Μετά από επίμονες κλήσεις των πεζοναυτών όμως, εμφανίστηκε ένα A-4H Skyhawk και άδειασε 18 βόμβες των 250 κιλών στις θέσεις που κατείχε ένας λόχος πεζικού των Σοβιετικών προκαλώντας του τρομερές απώλειες.


Τα σοβιετικά AA έβαλαν προς το αμερικανικό αεροσκάφος μεν, χωρίς αποτέλεσμα δε  και δεν μπόρεσαν να το αναχαιτήσουν.  

Το σοβιετικό πυροβολικό στοχοποίησε τους αμερικανούς στις θέσεις τους εντός του δάσους και αργά αλλά σταθερά προξενούσε απώλειες στους πεζοναύτες. Τελικά, με αρκετή δυσκολία, ένας λόχος Σοβιετικών έφτασε στις παρυφές του δάσους και επιτέθηκε με ορμή στους οχυρωμένους πεζοναύτες οι οποίοι όμως αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα πια από το πυρά του πυροβολικού. 
Ακολούθησε σκληρή ανταλλαγή πυρών με απώλειες εκατέρωθεν αλλά οι Σοβιετικοί παρέμειναν στις θέσεις τους χάνοντας τα 7 από τα 10 ΤΟΜΠ τους.
 

Σε αυτό το σημείο και μετά και το τέλος του 8ου γύρου τα πράγματα είχαν ως εξής:

Οι Αμερικάνοι πεζοναύτες κρατούσαν έναν αντικειμενικό σκοπό αλλά ο λόχος που προασπίζονταν το σημείο αυτό και αμύνονταν στο δάσος ήταν έτοιμος να καταρεύσει.

Οι Σοβιετικοί από την άλλη είχαν 2 αντικειμενικούς σκοπούς στην κατοχή τους με έναν λόχο που υποχωρούσε με τάξη (είχε υποστεί τον βομβαρδισμό του Skyhawk) και έναν λόχο μαχόμενο στο δάσος με τα περισσότερα ΤΟΜΠ του κατεστραμένα αλλά το πεζικό σε καλή κατάσταση.


Οι αντιμαχόμενοι αποφάσισαν από κοινού να απεπμπλέξουν τις δυνάμεις τους και να τερματίσουν την σύγκρουση στον 9ο γύρο με αποτέλεσμα μια ελαφρά υπεροχή της Σοβιετικής πλευράς με 230 pts έναντι 157 pts για τους USMC. 


1 σχόλιο: