24/10/12

Syracusan (Συρακούσιοι)


ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΟΙ (Syracusans)

(FOG army lists: "Immortal fire", Syracusan)
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι Συρακούσες ήταν η μεγάλη μητρόπολη της Ελλάδας στη δύση. Ήταν από κοινού αποικία της Κορίνθου και της Τενέας (γύρω στο 733 π.Χ.). Ο οικιστής της ήταν ο Αρχίας, ο οποίος εγκαταστάθηκε με τους αρχικούς εποίκους στη νήσο Ορτυγία εκδιώκοντας τους γηγενείς κατοίκους, ακολουθώντας κατ' αυτό τον τρόπο το δελφικό χρησμό να πάει στην Ορτυγία εκεί όπου επανεμφανίστηκε η νύμφη Αρέθουσα και ο Αλφειός.

Με την πάροδο του χρόνου η πόλη πρόκοψε κι επεκτάθηκε στην απέναντι ακτή και στο διάστημα ενός αιώνα αναπτύχθηκε τόσο, ώστε να ιδρύσει με τη σειρά της δικές της αποικίες στη Σικελία. Σύμφωνα με τον Κικέρωνα, ήταν «ωραιοτάτη και καταστόλιστος πόλις». Ξεχώρισε στο διάβα των αιώνων τόσο σε οικονομική ακμή όσο και σε στρατιωτική ισχύ και πολιτισμική ανάπτυξη απ’ όλες τις άλλες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Αντιμετώπισε κατά καιρούς μεγάλους κινδύνους και υπέκυψε στο τέλος στους Ρωμαίους κατακτητές κλείνοντας ως ελληνική κυρίαρχη πόλη ζωή μισής χιλιετηρίδας!

Στη συγκεκριμένη παρουσίαση, εξετάζεται η ιστορία των τελευταίων διακοσίων χρόνων της πόλης από το 412 π.Χ έως το 211 π.Χ. Δηλαδή μετά από τη λήξη της σικελικής εκστρατείας των Αθηναίων έως και την πτώση της πόλης στους Ρωμαίους. Αμέσως μετά τη επιτυχή άμυνα επί των Αθηναίων με τη βοήθεια των Σπαρτιατών, η πόλη άρχισε να διακρίνεται και να καθιερώνεται ως η πρώτη δύναμη της Σικελίας. Αυτό τους έφερε στην περίοδο του Διονυσίου του πρεσβυτέρου, πάλι σε πορεία σύγκρουσης με τους Καρχηδόνιους που είχαν αποκρουσθεί το 480 π.Χ στη μάχη της Ιμέρας. Μετά από αρχικές επιτυχίες και την κατάκτηση της καρχηδονιακής Μοτύης, η σύγκρουση κορυφώθηκε κι ακολούθησε καρχηδονιακή εισβολή στο νησί με πολλές ελληνικές πόλεις να καταστρέφονται και οι ίδιες οι Συρακούσες να πολιορκούνται. Εν τέλει, με σπαρτιατική πάλι επέμβαση, οι εχθροί αποκρούστηκαν για άλλη μια φορά.

Η πόλη περνά μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και παρακμής. Τότε έρχεται για βοήθεια από τη μητρόπολη την Κόρινθο, ένας εξαιρετικός Έλληνας, ο Τιμολέων. Ο στρατηγός ανέλαβε την ανασυγκρότηση της πόλης σε μια περίοδο που για μια ακόμα φορά επανεμφανιζόταν ο καρχηδονιακός κίνδυνος. Αυτή τη φορά οι Συρακούσιοι κατήγαγαν περηφανή νίκη στον Κρίμησο ποταμό το 341 π.Χ. εναντίον υπέρτερων δυνάμεων. Ο περίφημος Ιερός Λόχος των Καρχηδονίων εξολοθρεύτηκε όπως και πολλοί άλλοι ομοεθνείς τους και σύμμαχοί τους. Πολλά λάφυρα εστάλησαν και στόλισαν τη μητρόπολη Κόρινθο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Και η Κόρινθος καυχιόταν πως εκείνη την περίοδο, ήταν η μοναδική ελληνική πόλη που είχε αναθηματικά λάφυρα από νίκες εναντίον βαρβάρων.

Μετά το θάνατο του Τιμολέοντα, τις τύχες τής πόλης, αναλαμβάνει ο Αγαθοκλής· μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Στις μέρες του έγινε για πρώτη φορά απόβαση ελληνικών δυνάμεων στο μητροπολιτικό καρχηδονιακό έδαφος. Συνεργάστηκε με τον Οφέλλα της Κυρηναϊκής που είχε στη διάθεσή του μια υπολογίσιμη δύναμη Αθηναίων μισθοφόρων. Η συμμαχία δεν απέφερε καρπούς, ο Αγαθοκλής με δόλο σκότωσε τον Οφέλλα και τελικά επέστρεψε στο νησί όπου και συνέχισε την επέκταση του κράτους του και σε περιοχές εκτός Σικελίας. Με το θάνατό του αφήνει ένα τεράστιο κράτος με μεγάλα προβλήματα. Η Καρχηδόνα επανέρχεται στο νησί απειλητικότερη από πριν.

Την περίοδο αυτή ζητείται βοήθεια από τον Πύρρο της Ηπείρου. Ο περίφημος στρατηγός ξεκινά μια εκστρατεία και στις μέρες του για πρώτη φορά η καρχηδονιακή παρουσία στη Σικελία περιορίζεται σε μια μόνο πόλη, το Λιλύβαιο. Η τυραννική του όμως συμπεριφορά δημιούργησε εναντίον του εχθρικό κλίμα που τον ανάγκασε να φύγει από το νησί και να περάσει στην κάτω Ιταλία όπου ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στη θυελλώδη ζωή του.

Έκτοτε ακολουθεί μια περίοδος αργής παρακμής για την πόλη. Οι συγκρούσεις με τους Καρχηδόνιους επαναλαμβάνονται. Οι αντίπαλοι σταδιακά αποκτούν έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Τότε οι Συρακούσιοι ζητούν βοήθεια από τους Μαμερτίνους. Αυτοί ενώ αρχικά ήταν μισθοφόροι του Ιέρωνα, αργότερα κατέλαβαν με δόλο τη Μεσσήνη και τη μετέτρεψαν σε ορμητήριο εναντίον όλων των γειτόνων τους. Ο Ιέρων τους χτύπησε, τους νίκησε και τους πολιόρκησε. Οι Μαμερτίνοι τότε ζητούν ταυτόχρονα βοήθεια από την Καρχηδόνα και τη Ρώμη. Πρώτοι σπεύδουν οι Καρχηδόνιοι που διώχνουν τους Συρακούσιους.  Αυτό ανησυχεί τους Ρωμαίους που βλέπουν να θίγονται τα συμφέροντά τους με την εξάπλωση των Καρχηδονίων. Και με τον τρόπο αυτό οι δύο μεγάλες δυνάμεις έρχονται σε πορεία σύγκρουσης. Στον α' καρχηδονιακό πόλεμο οι Συρακούσες παρότι σύμμαχοι των Καρχηδονίων, δεν κατόρθωσαν να συνεργαστούν ουσιαστικά εναντίον της Ρώμης. Οι Ρωμαίοι νικούν τον Ιέρωνα και η πόλη αλλάζει πλευρά κατορθώνοντας έτσι να διατηρήσει τις λιγοστές της κτήσεις στο νότιο τμήμα του νησιού. Το Ιέρωνα τον διαδέχτηκε ο Ιερώνυμος ο οποίος δολοφονήθηκε και από τότε, με το διάδοχό του, η πόλη στράφηκε εναντίον της Ρώμης. Ακολούθησε η πολιορκία της και η πτώση της το 212 π.Χ. Τότε σκοτώθηκε και ο μεγάλος Αρχιμήδης που είχε προσφέρει σημαντική βοήθεια στην άμυνα της πόλης με τις εφευρέσεις του.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ  ΠΡΟΦΙΛ

Οι Συρακούσες αλλά και γενικότερα όλες οι πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, στηρίζονταν πάντα στους χερσαίους πολέμους, στην οπλιτική φάλαγγα. Ο στρατός των Συρακουσίων αποτελεί το καλύτερο δείγμα ελληνικού στρατού που βασιζόταν στην φάλαγγα οπλιτών. Στον ελλαδικό χώρο η Σπάρτη φημιζόταν για τους αναμφισβήτητα καλύτερους οπλίτες της. Η Αθήνα είχε να επιδείξει το περίφημο ναυτικό της και τους Ιφικράτειους πελταστές. Η Θήβα είχε το ιππικό και τους νεωτερισμούς σε στρατηγική και τακτική (λοξή φάλαγγα, ιερός λόχος, συνδυασμός ιππικού - φάλαγγας). Οι Συρακούσες όμως είχαν ένα ισορροπημένο συνδυασμό όλων των προηγούμενων. Εκτός από τους οπλίτες της, που αντιμετώπισαν κατά καιρούς μεγάλες δυνάμεις (Αθήνα, Τυρρηνία, Καρχηδόνα, Ρώμη), είχε ισχυρότατο ναυτικό, εξαιρετικό ιππικό, πλήθος πολεμικών μηχανών καθώς και επικουρικά σώματα -κυρίως μισθοφορικά- που πλαισίωναν και συμπλήρωναν την οπλιτική φάλαγγα.


Στον ελλαδικό χώρο αλλά και στα ελληνιστικά βασίλεια είχε ξεκινήσει σταδιακά η κατάργηση αυτού του όπλου. Αρχικά γύρω στο 275 π.Χ., κάποιοι ελλαδικοί στρατοί άρχισαν να αντικαθιστούν  τους οπλίτες με θυρεοφόρους και αργότερα με σαρισσοφόρους. Οι Μακεδόνες είχαν προηγηθεί με την επαναστατική αλλαγή με τη φάλαγγα σαρισσοφόρων και ταυτόχρονα το ιππικό κρούσης. Είναι αντικείμενο μελέτης για ποιο λόγο οι Συρακούσες δεν πέρασαν αυτό το μεταβατικό στάδιο. Είχαν υπέροχους μηχανικούς οι οποίοι κατασκεύασαν πεντήρεις και εξήρεις -πλοία που μόνο οι Καρχηδόνιοι και τα μεγάλα βασίλεια της ανατολής μπορούσαν να κατασκευάσουν- καθώς και εξαιρετικές πολεμικές μηχανές. Στο πεζικό όμως και στο ιππικό δεν φάνηκαν το ίδιο εφευρετικοί ή νεωτεριστές. 

Οι Συρακούσιοι επιχειρούσαν πολλές φορές σε εδάφη που ο οπλίτης ήταν αναποτελεσματικός. Γι αυτό και κατέφευγαν συχνά σε μισθοφόρους που ήταν μέσο πεζικό καλής ποιότητας. Το ιππικό τους ήταν εξαιρετικό και όταν στάλθηκε το 369 π.Χ. ως βοήθεια προς τους Σπαρτιάτες, κατέπληξε τους Έλληνες. Όμως δεν πειραματίστηκαν ποτέ με τον νέο τύπο ιππικού κρούσης που είχαν υιοθετήσει οι Μακεδόνες. Είχαν γνωρίσει από τους Μακεδόνες και τους Ηπειρώτες τόσο το ιππικό κρούσης όσο και τους σαρισσοφόρους. Είχαν γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο μάχονταν οι Γαλάτες και οι Ίβηρες ως πεζικό κρούσης. Γνώρισαν το νέο τύπο μονάδας και τον νέο τρόπο παράταξης των Ρωμαίων και των Ιταλών. Είχαν δει την βαριά θωράκιση που χρησιμοποιούσαν οι Καρχηδόνιοι και οι Ρωμαίοι στο επίλεκτο βαρύ πεζικό τους. Δεν προέβησαν όμως σε νεωτερισμούς ούτε και υιοθέτησαν τα νέα όπλα και τις τακτικές που αναπτύσσονταν σε ανατολή και δύση. Στηρίζονταν στον πλούτο τους γιατί με αυτόν μίσθωναν εκλεκτούς πολεμιστές. Όταν όμως ο πλούτος εξέλιπε, τότε η πόλη ήταν αδύνατο να αντεπεξέλθει στους ισχυρούς γείτονες, αρχικά τους Καρχηδόνιους και τελικά τους Ρωμαίους.

Στο FoG υπάρχει ξεχωριστός κατάλογος της πόλης για τη χρονική περίοδο των τελευταίων διακοσίων χρόνων. Για τα προηγούμενα τριακόσια χρόνια πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο κατάλογος των Classic Greek - Siciliots.Οι Συρακούσιοι λοιπόν είναι ένας τακτικός στρατός επιθετικών δορυφόρων κατώτερης ή μέσης ποιότητας. Υπάρχει καλό ιππικό ανώτερης ή μέσης ποιότητας αλλά ελάχιστο ελαφρύ ιππικό. Οι πεζοί ακροβολιστές είναι ικανοποιητικοί σε αριθμό και στο είδος των εκηβόλων όπλων. Το μέσο πεζικό είναι αρκετό και καλύπτει όλα τα είδη όπλων: επιθετικοί δορυφόροι (offensive spearmen), πεζικό κρούσης (impact foot) και ακοντιστές (light spear). Ο στρατός λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά τόσο σε κλειστά εδάφη όσο και σε ανοικτό πεδίο μάχης.

Στην περίοδο του Αγαθοκλή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρεις σύμμαχοι χωρίς όμως αρκετό από το μέσο πεζικό Ιταλών και Ιβήρων. Οι σύμμαχοι είναι οι Κυρηναίοι, οι Λίβυες και οι Νουμίδες.

Οι Κυρηναίοι μπορούν να προσφέρουν άτακτους οπλίτες, ελαφρύ πεζικό και βαριά άρματα κρούσης, οι Λίβυες μπορούν να προσφέρουν ελαφρά άρματα με βολές και ελαφρύ πεζικό και τέλος οι Νουμίδες διαθέτουν ελέφαντες, ελαφρύ ιππικό και ελαφρύ πεζικό. Βρίσκω πως για την περίοδο του Αγαθοκλή, ο καλύτερος σύμμαχος είναι οι Νουμίδες. Προσφέρουν άφθονο ελαφρύ ιππικό που μπορεί να καλύπτει οποιοδήποτε ανοικτό πλευρό αλλά και ταυτόχρονα κάθε δύσβατο με το ελαφρύ πεζικό. Οι ελέφαντες είναι πολύτιμοι στην αντιμετώπιση βαρύτερου εχθρικού ιππικού, της οπλιτικής φάλαγγας και το κυριότερο, εναντίον της λεγεώνας.

Απέναντι λοιπόν σε ιστορικούς αντιπάλους, ο σύμμαχος Νουμίδης είναι υπερπολύτιμος. Σε ανοικτά πάλι τουρνουά αναμέτρησης, μπορούν να δοκιμαστούν τρία διαφορετικά σχήματα: α) Αμιγώς στρατός Συρακουσών β) Με σύμμαχο Νουμίδη και γ) Με σύμμαχους Νουμίδες και Λίβυους. Ο σύμμαχος Κυρηναίος δεν με ενθουσιάζει. Προσφέρει οπλίτες που διαθέτει σε αφθονία ο ίδιος στρατός και βαριά άρματα τα οποία δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα για το κόστος τους.

ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗΓια τους οπλίτες αυτής της περιόδου, πρέπει να χρησιμοποιηθούν φιγούρες με λινοθώρακα μια και η βαριά θωράκιση των οπλιτών είχε εγκαταλειφθεί γύρω στο 460 π.Χ. Φιγούρες με μεταλλικό θώρακα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προαιρετικά για την σωματοφυλακή του τυράννου ώστε να διακρίνεται από τους απλούς οπλίτες.
Για το βάψιμο των ασπίδων, υπάρχουν αρκετά σύμβολα που διασώζονται από τα πολλά και όμορφα νομίσματά της πόλης. Τέτοια αρχικά ήταν το τέθριππο και το έγκυλο τετράγωνο. Κατόπιν προστίθεται η νύμφη Αρέθουσα και το δελφίνι τα οποία κυριαρχούν διαχρονικά. Αργότερα εμφανίζεται το τρισκελές, το χταπόδι, ο τροχός, ο Δίας και ο κεραυνός του, ο Απόλλων κι ο Πάνας. Ο μοντελιστής καλό θα ήταν να χρησιμοποιεί τα σύμβολα που είναι τα πιο διαχρονικά και αντιπροσωπευτικά της πόλης· το δελφίνι και την Αρέθουσα. Αν επιθυμεί να φτιάξει στρατό της πόλης σε συγκεκριμένη περίοδο τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα σύμβολα της συγκεκριμένης εποχής. Για παράδειγμα την περίοδο του Αγαθοκλή αγαπητά σύμβολα είναι το κράνος με κάλυμμα από κεφαλή ελέφαντα, το τρισκελές, ο Πήγασος, το χταπόδι, η Αθηνά, η Κόρη, ο Απόλλων και η Άρτεμις, η Νίκη, ο ταύρος και φυσικά το τέθριππο, το δελφίνι και η Αρέθουσα.

Το στρατό αυτό τον είχα δώσει γύρω στο 1998 με 1999 για βάψιμο στον Ανδρέα Παναγόπουλο επί εποχής κανόνων DBM. Με τον ερχομό του FoG, χρειάστηκε να κάνω κάποιες προσθήκες τις οποίες έδωσα στον Αντώνη Λυμπερόπουλο και κάποια μικροσυμπληρώματα έγιναν από εμένα.

Οι εταιρείες που χρησιμοποίησα είναι οι Chariot (Magister Militum), Essex και Minifigs.ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

Αρχιστράτηγος
Για τους στρατηγούς στο στρατό των Συρακουσίων ακολουθώ το ίδιο μοτίβο που έχω υιοθετήσει και για τους υπόλοιπους στρατούς μου στην αρχαία περίοδο. Για Inspired Commander τοποθετώ τρεις φιγούρες στη βάση, για Field Commander τοποθετώ δύο φιγούρες και για Troop Commander βάζω μόνο μία. Το συγκεκριμένο στοιχείο αρχιστράτηγου αποτελείται από φιγούρες της Minifigs οι οποίες είναι πλέον συλλεκτικό κειμήλιο. Τα κράνη των ιππέων είναι βοιωτικού τύπου με λοφίο και το λάβαρο φέρει το αετό του Δία και το δελφίνι της Αρέθουσας. Παρότι τα σκαλίσματα της εταιρείας αυτής τα θεωρούσα χοντροκομμένα, εντούτοις το συγκεκριμένο στοιχείο το βρίσκω πολύ συμπαθητικό.

Στρατηγός


ΙΠΠΙΚΟ

Ελληνικό ιππικό
Το ιππικό των Συρακουσίων είναι μέσο ιππικό είτε ανώτερης είτε μέσης ποιότητας, θωρακισμένο και με ικανότητα στη σύγκρουση με ακόντιο και στις συμπλοκές με σπαθί (light spear, sword). Εδώ οι Έλληνες ιππείς είναι ανώτερης ποιότητας κι επέλεξα να φέρουν όλοι τους μεταλλικό θώρακα. Τα κράνη τους είναι μείξη φρυγικών και βοιωτικών. Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Παναγόπουλου.


Ελληνικό ιππικό #2
Οι Έλληνες ιππείς μέσης ποιότητας για να ξεχωρίζουν από τους προηγούμενους, είναι ανάμεικτοι θωρακοφόροι με αθωράκιστους. Τα κράνη είναι μείξη βοιωτικών και πετάσων. Οι φιγούρες είναι της Essex και της Chariot και το βάψιμο του Παναγόπουλου.


Καμπανοί ιππείς
Οι Καμπανοί ιππείς ήταν άριστα εκπαιδευμένο ιππικό αποτελούμενο κυρίως από αριστοκράτες. Τα άλογα είναι μικρόσωμα (όπως θα έπρεπε) και έχουν προστατευτικό θωράκιο στο μέτωπο και στο στήθος. Ο ιππέας έχει κράνος φρυγικού τύπου με λοφίο και δύο φτερά. Η φιγούρα είναι καλή από ιστορικής πλευράς αλλά καθόλου καλή από μοντελιστικής, με πολύ άσχημο πρόσωπο. Το βάψιμο στις μισές φιγούρες είναι του Παναγόπουλου και στις υπόλοιπες του Λυμπερόπουλου. Η φιγούρα είναι της Chariot.


ΕΛΑΦΡΥ ΙΠΠΙΚΟ

Ταραντίνοι
Οι Ταραντίνοι ιππείς ήταν διάσημοι ιππακοντιστές. Ξεχώριζαν από τους σύγχρονούς τους ιππείς επειδή έφεραν κράνος και ασπίδα. Ο οπλισμός τους και ο τρόπος μάχης επηρέασε τους Ιταλούς οι οποίοι τους αντέγραψαν κι αργότερα επηρεάστηκαν και τα ελληνιστικά βασίλεια. Πολλοί λόγιοι ισχυρίζονται πως στο τέλος Ταραντίνος δήλωνε όχι τόπο καταγωγής αλλά το είδος του ιππέα. Ο συγκεκριμένος Ταραντίνος έχει κράνος εξελιγμένου αττικού τύπου κι αργολική ασπίδα. Είναι κατά τη γνώμη μου ο ωραιότερος Ταραντίνος σε σχέση με άλλες εταιρείες. Το μόνο αδύνατο σημείο του είναι το ακόντιό του που σπάει πολύ εύκολα. Η φιγούρα είναι της Chariot και το βάψιμο δικό μου.


Νουμίδες σύμμαχοι
Οι Νουμίδες είναι ο αγαπημένος μου σύμμαχος. Δίνει έλεγχο στα ανοικτά πλευρά του στρατού σου. Είναι ιδανικός και στην αναχαίτιση των εχθρικών ελεφάντων χάρη στους ακροβολιστές ακοντιστές του (πεζούς και ιππείς). Αδρανοποιεί τη φάλαγγα και τη λεγεώνα με το ελαφρύ ιππικό και τέλος με τους ελέφαντές του αντιμετωπίζει βαριά ιππικά αντιπάλου. Οι φιγούρες είναι μείξη Chariot και Essex και το βάψιμο είναι του Λυμπερόπουλου.ΠΕΖΙΚΟ

Συρακούσιοι οπλίτες
Οι Συρακούσιοι οπλίτες μπορεί να είναι μέσης ή κατώτερης ποιότητας, επιθετικοί δορυφόροι, τακτικοί ή άτακτοι. Οι συγκεκριμένοι είναι φιγούρες της Chariot και το βάψιμο του Παναγόπουλου. Τα εμβλήματα των ασπίδων είναι όλα αυθεντικά βασισμένα σε νομίσματα των Συρακουσών ή σε παραστάσεις αγγείων. Τα κράνη τους είναι τύπου λακωνικού πίλου. Είναι το απλούστερο φθηνό κράνος που θα μπορούσε να έχει ένας φτωχός οπλίτης. Σε κάθε στοίχο το μπροστινό στοιχείο οπλιτών έχει ένα αξιωματικό με ξίφος και φρυγικό κράνος. Στη μέση έχω τοποθετήσει ένα στοιχείο πεζού στρατηγού μια και στους καταλόγους αναφέρει πως οι στρατηγοί μπορεί να απεικονίζονται είτε ως ιππείς είτε ως οπλίτες.


Έλληνες μισθοφόροι
Οι Έλληνες οπλίτες είναι τακτικοί μέσης ποιότητας επιθετικοί δορυφόροι. Ο χρυσός μέσος όρος του πολεμιστή. Κάθε μονάδα στο FOG, τη συγκρίνω με αυτό τον τύπο δορυφόρων. Οι συγκεκριμένες φιγούρες με προτεταμένο δόρυ είναι της Chariot και το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου και του Λυμπερόπουλου. Τα κράνη τους είναι Κορινθιακά (ανοικτού και κλειστού τύπου, με λοφίο ή χωρίς) και Χαλκιδικά.


Έλληνες μισθοφόροι #2
Αυτοί οι Έλληνες μισθοφόροι είναι φιγούρες της Essex. Τα κράνη τους είναι Κορινθιακά, Βοιωτικά, Αττικά, Λακωνικά και Χαλκιδικά. Οι φιγούρες της Essex είναι πιο ψηλές με καλύτερες αναλογίες και με μεγάλη ποικιλία στις στάσεις. Οι ασπίδες με το γείσο όμως της Chariot είναι καλύτερες. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου. Όλα τα σύμβολα στις ασπίδες των μισθοφόρων είναι αυθεντικά από αναπαραστάσεις αγγείων.


Σωματοφυλακή τυράννου
Το καλύτερο πεζικό αυτού του στρατού, είναι η σωματοφυλακή του τυράννου. Επειδή οι οπλίτες αυτοί είναι ανώτερης ποιότητας, ήθελα να ξεχωρίζουν από τη θωράκισή τους. Αρχικά σκέφτηκα να βάλω φιγούρες με μυώδη μεταλλικό θώρακα και φρυγικά κράνη αλλά είχαν πολύ ανατολικό χρώμα. Ταίριαζαν για σωματοφύλακες Λαγιδών ή Σελευκιδών. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τη φιγούρα της Chariot για τους Ετρούσκους. Έχει κράνος τύπου Κορινθιακού αλλά στην ιταλική του παραλλαγή και φέρει αλυσιδωτό θώρακα. Είναι ιδανική φιγούρα γιατί έχει χρώμα από τη δύση με μεικτά στοιχεία ελληνικά και ιταλικά. Οι ασπίδες είναι όλες ομοιόμορφες με αποτυπωμένο επάνω το δελφίνι.


Καμπανοί μισθοφόροι
Το βαρύ πεζικό των Καμπανών είναι εφάμιλλο του ελληνικού. Οι ασπίδες τους είναι με λευκό χρώμα στο οποίο είχαν ιδιαίτερη προτίμηση. Τα σύμβολά τους είναι από ιταλικά αγγεία. Οι φιγούρες είναι της Essex και είναι πολύ όμορφες. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου.


Κέλτες μισθοφόροι
Οι Κέλτες ή Κελτοί κατά τον Πολύβιο ήταν περίφημοι πολεμιστές και υπηρετούσαν σε πολλούς στρατούς ως μισθοφόροι. Οι ασπίδες τους είναι διαφόρων ειδών και πολύχρωμες. Οι φιγούρες είναι της Chariot και της Essex. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου και δικό μου.Σαμνίτες και άλλοι Ιταλοί μισθοφόροι
Οι Ιταλοί μισθοφόροι είναι παραταγμένοι σε στοίχους ανά φυλές. Αριστερά οι φιγούρες με τις πλεγμένες από λυγαριά ασπίδες, είναι της Chariot από τον κωδικό για Οσκανούς. Είναι από τα ωραιότερα σκαλίσματα που έχουν βγει κατά τη γνώμη μου για τους λαούς αυτούς. Στη μέση είναι Σαμνίτες και στην άκρη Βρέττιοι. Αυτών οι  φιγούρες είναι της Essex και το βάψιμο του Παναγόπουλου.

Οι θυρεοφόροι προέρχονται κυρίως από τον ελλαδικό χώρο κι απαντούν ως μισθοφόροι σχεδόν σε όλους τους ελληνιστικούς στρατούς από το 275 π.Χ. και μετά. Στην Ελλάδα, μετά τη μακεδονική ηγεμονία, αρχίζουν να συντελούνται αλλαγές. Η αχαϊκή συμπολιτεία μετατρέπει τον οπλίτη σε θυρεοφόρο μέχρι το 208. Το 223 π.Χ. υιοθετεί και τη σάρισσα. Το βοιωτικό κοινό υιοθετεί το θυρεό το 270 π.Χ και τον αντικαθιστά με τη σάρισσα το 245 π.Χ. Η Σπάρτη πέρασε κατευθείαν από τον δορυφόρο στο σαρισσοφόρο το 225 π.Χ.

Θυρεοφόροι ως βαρύ πεζικό
Οι θυρεοφόροι άλλοτε επιχειρούσαν ως πελταστές κι άλλοτε ως πεζικό κλειστής τάξης. Στους Συρακούσιους είναι κατά τη γνώμη μου χρησιμότεροι ως μέσο πεζικό. Οι φιγούρες στο βαρύ πεζικό είναι της Chariot. Φορούν θρακικό κράνος τύπου Ασκαλώνος με υπερυψωμένο λοφίο. Από τα ωραιότερα κράνη της αρχαιότητας και η φιγούρα εξίσου όμορφη. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου και δικό μου.


ΜΕΣΟ ΠΕΖΙΚΟ

Θυρεοφόροι ως μέσο πεζικό
Στους θυρεοφόρους μέσου πεζικού έχω αναμείξει φιγούρες της Chariot και της Essex. Οι δύο εταιρείες έχουν φιγούρες που ταιριάζουν αρμονικά. Το βάψιμο είναι της Καζακίδου. Τις φιγούρες αυτές τις χρησιμοποιώ και σε άλλους στρατούς (Είπαμε πως πρόκειται για μισθοφόρους!). Με το χρόνο όμως παρατηρώ ότι το μέσο πεζικό το χρησιμοποιώ στους Συρακούσιους και το βαρύ πεζικό στην άλλη άκρη της γης στους Ελληνοβακτρίους.


Ισπανοί μισθοφόροι
Αν στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο οι Έλληνες θυρεοφόροι ήταν πρώτοι σε ζήτηση, στη δυτική πλευρά οι Ίβηρες θυρεοφόροι είχαν τα πρωτεία. Ζήτησα να βαφτούν στα κόκκινα στηριζόμενος σε ένα χωρίο του Πολύβιου όπου περιγράφει Ίβηρες μισθοφόρους να παρατάσσονται δίπλα σε Γαλάτες. Αν όμως τους ήθελα για καθαρά ιβηρικό στρατό θα τους έβαφα άσπρους. Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Παναγόπουλου. Οι Ίβηρες είναι μέσο πεζικό κρούσης. Στα κλειστά εδάφη έχουν πλεονέκτημα απέναντι σε όλα τα πεζικά. Στα ανοικτά όμως δεν έχουν την ίδια ανθεκτικότητα απέναντι σε λογχοφόρους όπως οι Θυρεοφόροι.


Λίγυρες / Σικελοί μισθοφόροι
Οι Λίγυρες είναι φτηνό μέσο πεζικό. Έχουν πλεονέκτημα μόνο στην κρούση. Είναι στράτευμα σε περίπτωση που δεν αρκούν οι πόντοι για να αγοραστούν Θυρεοφόροι ή Ίβηρες. Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Παναγόπουλου.ΕΛΑΦΡΥ ΠΕΖΙΚΟ

Τοξότες
Οι τοξότες είναι φιγούρες της Essex και το βάψιμο του Λυμπερόπουλου. Ιδανική και απαραίτητη κάλυψη για τη φάλαγγα.


Σφενδονήτες
Οι σφενδονήτες είναι φιγούρες της Essex και το βάψιμο του Λυμπερόπουλου. Φθηνότεροι των τοξοτών αλλά με βολή μόνο μέχρι τα 10 εκατοστά.


Πελταστές μισθοφόροι
Οι μισθοφόροι πελταστές είναι ακροβολιστές ακοντιστές που χρησιμοποιούνταν ως το  276 π.Χ. Οι φιγούρες είναι μείξη από Chariot και Essex. Από εθνικότητες είναι Έλληνες, Ίβηρες, Λίβυες, Καμπανοί και Ιλλυριοί. Η προστασία τους ποικίλει: πέλτη, ασπίδιο, θυρεός, αργολική ασπίδα. Το βάψιμο είναι του Παναγόπουλου.


Ακοντιστές
Οι απλοί ακοντιστές μπορεί να είναι μέσης ή κατώτερης ποιότητας οπότε με λίγο κόστος μπορούν να προσφέρουν καλή προστασία στη φάλαγγα από εχθρικές βολές. Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Λυμπερόπουλου.ΚΑΤΑΠΕΛΤΕΣ

Οξυβελείς
Οι Συρακούσες χάρη στους μηχανικούς της είχαν κατασκευάσει πολλές πολεμικές μηχανές. Στον ελλαδικό χώρο μόνο οι Φωκείς και οι Μακεδόνες είχαν αντίστοιχη παράδοση στο όπλο αυτό. Στο παιχνίδι δεν τους έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Οι φιγούρες είναι της Chariot και το βάψιμο του Παναγόπουλου.ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Magna Graecia - Coins (Πολύ καλό!)
Thureophoroi
Συρακούσες
Armies of the Macedonian and Punic wars, Duncan Head
Seleucid army, Nik Sekunda
Ptolemaic army, Nik Sekunda
Πάπυρος - Λαρούς
Θουκιδίδης, Σικελική εκστρατεία
Πολύβιος, ΙστορίαιΓια παρόμοιες παρουσιάσεις με φωτογραφίες στρατών μου:

Για επαφή: Kostas Konstantoulakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου