8/1/13


ΜΑΧΗ ΣΑΡIΚΑΜΙΣ 1η ΦΑΣΗ
ΚΑΥΚΑΣΟΣ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1914

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Με την είσοδο της Τουρκίας στον Μεγάλο Πόλεμο, έγινε προσπάθεια από μέρους της να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εναντίον των προ-αιώνιων αντιπάλων, των Ρώσων, στην περιοχή του Καυκάσου. Ο υπουργός πολέμου Ενβέρ Πασάς, οραματίστηκε μια επιθετική εκστρατεία στην καρδιά του χειμώνα, μετακινούμενος από την Κωνσταντινούπολη στο Ερζερούμ, για να επιβλέψει τις σχετικές προετοιμασίες.

Αφού αντικατέστησε όλη την ανώτατη διοίκηση της 3ης στρατιάς (τομέας Πόντου έως και σύνορα με Περσία), σχεδίασε μια περικύκλωση των  Ρωσικών στρατευμάτων με το ασθενές  11ο Σώμα Στρατού να καθηλώνει  τον κύριο όγκο τους , καθώς τα 9ο και 10ο Σώματα Στρατού θα χτυπούσαν βορειότερα, προσπαθώντας να αποκόψουν την οδό διαφυγής τους.

Με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους -40 και χωρίς χειμερινό ιματισμό τα δυο τουρκικά σώματα, κινήθηκαν δια μέσου ορεινών διαβάσεων υφιστάμενα τρομακτικές απώλειες λόγω των καιρικών συνθηκών (σε μερικά τμήματα ως και 90%).


 Το 10ο, κατάφερε να αποκόψει τη σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε το μέτωπο με το Καρς, ενώ το 9ο ανασυντάσσονταν για να επιτεθεί  στο Σαρικαμίς.

Ο χρόνος και ο καιρός ήταν αντίπαλοι των Τούρκων, το 11ο δεν μπόρεσε να καθηλώσει τους Ρώσους και σημαντικές ενισχύσεις άρχισαν να καταφθάνουν, οι επιθέσεις απέτυχαν και περνώντας στην αντεπίθεση οι Ρώσοι έδωσαν τέλος στην πρώτη τουρκική επιθετική πρωτοβουλία. Φτάνοντας στις γραμμές εξόρμησης, το 9ο Σώμα είχε περίπου 2500 άνδρες από τους 21.000 με τους οποίους είχε ξεκινήσει.

EMΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ   ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΡΑΦ  ΑΪΛ  ΙΝΤΙΝ ΠΑΣΑΣ  (ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΚΡΟ)

Μετά από 1D6+2 απώλειες λόχων (καιρός) για κάθε τουρκικό σύνταγμα η αρχική δύναμη ήταν η εξής.

17η Μεραρχία Πεζικού (λόχοι πεζικού και πολυβόλων)
1ο Σύνταγμα:  5 + 1 -/-  2ο Σύνταγμα: 7 + 1 -/- 3ο Σύνταγμα: 8 + 1
3 Συντάγματα ορειβατικού πυροβολικού 75mm

28η Μεραρχία Πεζικού
1ο Σύνταγμα:  7 + 1 -/-  2ο Σύνταγμα:  8 + 1 -/- 3ο Σύνταγμα: 8 + 1
3 Συντάγματα ορειβατικού πυροβολικού 75mm

ΡΩΣΙΑ   ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΙΒΑΝ ΠΑΝΩΦ  (ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ)

2η Ταξιαρχία Πλαστούν:  12  λόχοι νεοσυλλέκτων, 6 λόχοι τακτικού πεζικού + 5 λόχοι πολυβόλων+ 1 πυροβολαρχία 76,2mm

80ο Σύνταγμα Πεζικού: 8 λόχοι τακτικού πεζικού + 2 λόχοι πολυβόλων

ΣΧΕΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΟΥΡΚΟΙ

Η 28η Μεραρχία θα προσπαθούσε με 2 συντάγματα να πιέσει το νότιο τομέα του μετώπου, ενώ το τρίτο της σύνταγμα θα στέλνονταν πιο νότια με σκοπό να προσεγγίσει αθέατο μέσω των δασών στις  παρυφές του Σαρικαμίς.

Η 17η Μεραρχία αποτελώντας το βόρειο μέρος της λαβίδας, θα πίεζε με τη σειρά της στο κέντρο με 2 συντάγματα και θα έστελνε το τρίτο της να ανατρέψει από τα βορειοανατολικά τη ρωσική γραμμή.

ΡΩΣΟΙ

Η 2η Ταξιαρχία Πλαστούν θα αποτελούσε το κύριο αμυντικό εργαλείο προσπαθώντας να εμπλέξει αρχικά τους Τούρκους στα υψώματα βορειοανατολικά της πόλης και εν συνεχεία ανάλογα της τακτικής κατάστασης να εφαρμόσει μια ελαστική άμυνα υποχωρώντας προς την πόλη.
Το 80ο Σύνταγμα θα προσπαθούσε να ανατρέψει την δύσκολη κατάσταση των Ρώσων ενεδρεύοντας στα νοτιοανατολικά δάση με σκοπό να χτυπήσει τους προελαύνοντες Τούρκους από τα νώτα και να ανακόψει την ορμή τους.        

Η ΜΑΧΗ

Με την έναρξη της μάχης οι φάλαγγες του τουρκικού 9ου Σώματος Στρατού ξεχύθηκαν στην πεδιάδα βορειοανατολικά της πόλης. Ο Τούρκος διοικητής επέλεξε να κρατήσει στο κέντρο τα πιο ασθενή του συντάγματα και να ενισχύσει τα άκρα, μια επιλογή που σύντομα θα πλήρωνε ακριβά.
Με το νοτιότερο σύνταγμα της 28ης μεραρχίας να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης μαζί του, το ρωσικό 80ο σύνταγμα, δεν είχε άλλη επιλογή από το να στήσει ενέδρα η οποία αρχικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα λόγω της χαοτικής κατάστασης εντός του δάσους.

Ταυτόχρονα οι πρώτοι τουρκικοί λόχοι άρχισαν να μπαίνουν στην εμβέλεια των ρωσικών πολυβόλων και τυφεκίων, χωρίς την κάλυψη του 12πλάσιου πυροβολικού τους, γεγονός που σε συνδυασμό με την τμηματική έκθεσή τους , οδήγησε σε αποδεκατισμό τους.

Στο νότο, η κατάσταση έδειχνε για μερικούς γύρους σταθεροποιημένη με τις δύο πλευρές να προκαλούν πολλά suppressions αλλά όχι kills και στην επακόλουθη φάση διοίκησης να ανασυγκροτούνται.

Η κατάσταση έδειχνε στάσιμη και στον κεντρικό τομέα, όπου με το πυροβολικό εντός εμβέλειας πλέον οι Τούρκοι άρχιζαν να πιέζουν και να προκαλούν τις πρώτες απώλειες στους Ρώσους, με βαρύ τίμημα για τα ήδη καταπονημένα τους συντάγματα.

Η στιγμή που έκρινε τη μάχη συνέβη νότια, όταν με τακτικούς ελιγμούς οι Ρώσοι κατάφεραν αρχικά να προκαλέσουν απώλειες και εν συνεχεία να τρέψουν σε φυγή το αντίπαλο τουρκικό σύνταγμα, απειλώντας το δεξί όλης της τουρκικής διάταξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσπάσει την προσοχή του Τούρκου διοικητή και μαζί με αυτή και το δεύτερο ισχυρό σύνταγμα το οποίο άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε μαζί με ένα σύνταγμα πυροβολικού προς συντριβή της απειλής.

Η απροσδόκητη αυτή αλλαγή πορείας έδωσε ανάσες στη δοκιμαζόμενη ρωσική γραμμή στο κέντρο του μετώπου, καθώς και δυνατότητα αποστολής νέων λόχων σε θέσεις βορειότερα της πόλης.
Με τη μάχη χωρισμένη πλέον σε δύο διακριτά κομμάτια, όλα θα κρίνονταν από την αντοχή της ταξιαρχίας Πλαστούν, η οποία κατάφερνε μεν  να κομματιάζει τις τουρκικές διεισδύσεις πεζικού, αλλά ταυτόχρονα υφίσταντο συντριπτικά χτυπήματα από το τουρκικό πυροβολικό.

Το αίμα των αντρών της όμως δεν πήγε χαμένο καθώς το 1ο σύνταγμα της τουρκικής 28ης μεραρχίας καθώς και τα 1ο και 2ο της 17ης έχασαν το morale check και άρχισαν να υποχωρούν.

Στο νότο το ρωσικό 80ο σύνταγμα αφού εκτέλεσε μια σύντομη πορεία στα νώτα των τούρκων αντέστρεψε και άρχισε να τους εμπλέκει με πυρά. Η ώρα της κρίσης είχε έρθει, οι ξιφολόγχες βγήκαν από τις θήκες και με μία ορμητική έφοδο κατάφερε να καταστρέψει 2 τουρκικούς λόχους ,μια πυροβολαρχία και το σταθμό διοίκησης του συντάγματος, κάνοντάς το και αυτό να σπάσει λόγω ηθικού. Η 28η μεραρχία είχε πάψει να υφίσταται.. 

Η νύχτα πλησίαζε στις αιματοβαμμένες πεδιάδες του Σαρικαμίς και μαζί με αυτή και το τέλος του δράματος.
Η μόνη ελπίδα των Τούρκων ήταν το μοναδικό μεν, ισχυρό δε, σύνταγμα της 17ης μεραρχίας το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε εμπλακεί σε μάχη.
Με μόλις 2 απώλειες να τη χωρίζουν από τον έλεγχο ηθικού, η ταξιαρχία πλαστούν άρχισε να παραχωρεί έδαφος φέρνοντας όλες τις εφεδρείες στην πρώτη γραμμή και υποχωρώντας ώστε να εξέλθει της ακτίνας βολής των τουρκικών πυροβόλων.

Η μοίρα των Τούρκων είχε σφραγιστεί, με τα πυροβόλα να πασχίζουν να έρθουν σε θέση βολής ο τούρκος διοικητής έριξε ξανά το μοναδικό του σύνταγμα χωρίς κάλυψη πυροβολικού στις ρωσικές κάνες. Τα διάτρητα άψυχα κορμιά που πότιζαν με το αίμα τους το ύψωμα, κλόνισαν το ηθικό του συντάγματος και με μόνο 2 λόχους από τους αρχικούς 10, άρχισε να υποχωρεί, κλείνοντας έτσι άδοξα την πρώτη επιθετική προσπάθεια των Τούρκων στον Καύκασο.2 σχόλια: